Problem z Getin Bank

• Autor wątku Autor wątku bozenka1980
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bozenka1980

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam,

Zaciągnęłam kredyt gotówkowy z tym banku na niewielką sumę, gdzie zostało mi jeszcze do spłaty 4 raty po 240 zł.

Pracuję u prywaciarza, nie mam określonego dnia wypłaty. Bank ustalił sobie każdego 5 dnia miesiąca i często muszę odkładać miesiąc wcześniej na ratę.

Zdarzył mi się raz poślizg z 3 dniowym opóźnieniem i już dziewczyna z banku chodziła po sąsiadach podszywając się za moją koleżankę i wypytując o mnie. Więc poszłam zapłacić ratę do placówki i poinformowałam o tym fakcie Panią, która usprawiedliwiała swoją koleżankę iż mieli to odgórnie.

W tym miesiącu mam już drugi raz opóźnienie 7 dniowe i od 6 dni telefony i sms-y kilka razy dziennie.

Zadzwoniłam do windykacji z prośbą o 2 dni na zapłatę raty ale Pan powiedział mi, że wysłano do mnie już pismo za które będę musiała zapłacić około 25-30 zł jak również odsetki.

Czy mają do tego prawo?

Miałam już kredyty w innych bankach i nigdy nie miałam problemów gdyż jak trafiały się opóźnienia 2-3 dniowe płaciłam niewielkie odsetki, a tu w tym banku czuję się jak prześladowana i nękana telefonami.

niby maja prawo wysyłać monity, ale to jest pod lupą uokkik. kiedyś koledze bank ponaliczał więcej takich monitów, napisałem pismo o potrąceniu i... bank uznał :)
opóźnienie w spłacie do 30 dni w BIK jest i tak w przedziale 0-30, tak jakby w terminie.

Robilee napisał:
Następny kredyt weź więc w innym banku.

Prosiłam o sensowne porady bo ten post akurat nie wniósł nic do tematu

bozenka1980 napisał:
Prosiłam o sensowne porady bo ten post akurat nie wniósł nic do tematu
Ależ porada była sensowna. Jak bowiem można Ci pomóc, gdy Twój problem polega na tym, że obecny wierzyciel (w przeciwieństwie do jakiś innych) szybciej i ostrzej reaguje na opóźnienie w spłatach? Dopóki łączy Cię z nim stosunek zobowiązaniowy, musisz z tym żyć.

bozenka1980 napisał:
Czy mają do tego prawo?

Koszty takich monitów jak i czas po jakim zostają wysłane poszukaj w umowie z bankiem na dany kredyt. Powinna być wzmianka o tym. A jak nie tam to w regulaminie.

Co do chodzenia po sąsiadach przez pracownicę banku po takim opóźnieniu, stwierdzam że ich odgórne wytyczne są co najmniej śmieszne. Po 2 tygodniach opóźnienia pewnie wkracza do akcji helikopter...

W takim razie muszę pożyczyć pieniądze i zapłacić ratę... ale i tak zapewne nie obędzie się zapłacić za monit tak wysokie pieniądze :(

marian.pazdzioch

Czy można prosić o jakiś wzór

bozenka1980 napisał:
marian.pazdzioch

Czy można prosić o jakiś wzór
to o czym mowilem odbylo sie jako koncowr rozliczenie. chcial bank bodajze 600 iles zlotych, kwot juz nie pamietam, napisalismy pismo o potraceniu i kolega doplacil niecala stowke. przyszla odpowiedz z banku ze uznaja, jest ok i sprawa rozliczona

Dzięki.

Wiem jedno na przyszłość, że ten bank muszę omijać z daleka, a i przede wszystkim ustalić z pracodawcą dzień wypłaty bo tak nie może być... wypłaca kiedy nie zapomina.

Powrót