Problem z gewerbe

• Autor wątku Autor wątku robwal1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

robwal1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Dwa miesiące temu dostałem propozycję pracy w Niemczech. Pojechałem, założyłem gewerbe za pośrednictwem biura, zapłaciłem 70 euro, i na drugi dzień wróciłem do Polski, bo okazało się, że pracy nie ma. Dziś aby złożyć abmeldung, biuro żąda zapłaty za dwa miesiące oraz za trzymiesięczny okres wypowiedzenia. W sumie 200 euro:rolleyes:
Czy muszę płacić, czy mogę sam wysłać abmeldung?
Proszę o radę zorientowanych w temacie.

Oczywiście, że tę Twoją Gewerbe, czyli po polsku "działalność gospodarczą", możesz odmeldować sam. Przecież nie potrzebujesz do tego jakiegoś (płatnego za 200,- Euro!!!) gońca lub listonosza. Masz po prostu wypełnić ten formularz, podaję tu stronę internetową, skąd możesz sobie go zciągnąć i wydrukować:

https://www.google.de/#q=gewerbeabmeldung+formular

Wypełnisz to starannie, podpiszesz i wyślesz do tego urzędu, w którym Twoja działalność gospodrarcza została zameldowana. W niektórych urzędach, np. w Berlinie, możesz to zrobić pocztą elektroniczną. Pamiętaj: Ta "Gewerbe" to po prostu działalność gospodarcza, którą w Niemczech, tak samo jak w Polsce, można zameldować (zgłosić) w urzędzie i odmeldować (odmeldować=abmelden; odmeldowanie=Abmeldung). W Niemczech trzeba się w tym celu posłużyć jednolitym formularzem, który jest dostępny w internecie.

Ostatnia edycja:
Powrót