Problem z gwarancja laptopa

• Autor wątku Autor wątku Magnesis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Magnesis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam. Mam następujący problem z laptopem zakupionym w media expert firmy lenovo. W skrócie laptop od dnia zakupu zacina sie zawiesza braki odpowiedzi nawet kilkusekundowe opóźnienia reakcji itd. Laptopa oddałem dzisiaj 3 raz na gwarancje. Weglug serwisu wszystko jest sprawne (a przynajmniej sprzęt i podzespoły). Filmiki z ewidentnymi usterkami i problemem zostawiłem na pulpicie. Czy w takim wypadku mogę zadać zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy/inny sprzęt? Dodam ze laptop zakupiony został na firmę.

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Sławek

Witam

Przeszukałem tematy i nie ma odpowiedzi do konkretnej sytuacji bo albo są laptopy z ewidentne uszkodzonymi częściami lub podobne ale na osoby prywatne i szczerze mówiąc już sie w tym pogubiłem. Proszę o pomoc co mam zrobic w tej sytuacji i jakie ewentualne argumenty mogę przedstawić.

Pozdrawiam i dziękuje
Sławek

Przywracałeś oprogramowanie do stanu fabrycznego?
Opisane przez ciebie objawy są charakterystyczne dla problemów z systemem operacyjnym, tj np zawirusowanie komputera, lub wadliwie działający program.

Sprawdź narzędziami wbudowanymi w system, czy zacinaniu się towarzyszy obciążenie procesora na 100%, ewentualnie czy nie jest związane z oczekiwaniem na połączenie z Internetem przez zagnieżdżonego w systemie trojana.

Producent komputera nie odpowiada za to co i jaki sposób instalujesz na swoim komputerze.

Przywracalem do ustawień fabrycznych wszystkie aktualizacje pościągane. Połączenie z internetem sprawdzone na innych sprzętach działa normalnie. Komputer działa tak jakby dysk miał problem o wiele wolniej chodzi i zacina sie jeżeli kilka rzeczy robi sie na raz lub potrafi sie nawet zaciąć jak zdjęcie jakieś pierwszy raz odpalam lub notatnik odpalam (3 razy zdążyłem otworzyć i dopiero 3 na raz sie pojawiły). I co teraz?

Wiesz, jeden laptop kupujesz za 1000 zł. inny za 10000 zł. Pierwszy ledwo co daje radę, lub nie daje wcale, drugi śmiga jak szalony. Może w tym tkwi problem ?

Zdaje sb z tego sprawę ten kosztował 4500 wiec nie jest to najniższa polka. Na laptopie 10 letnim jak i sprzęcie stacjonarnym 5 letnim wszystko chodzi co najmniej 5 razy szybciej. Wiec chyba jest cos nie tak niesadzisz? Tylko pytanie co z tym fantem teraz zrobic?

Szczerze, nie znam sprzętowych uszkodzeń, które miały by takie objawy jak opisałeś.

Podejrzewasz wolny transfer z dysku? - nic prostszego, instalujesz program testujący dysk np HD Tune i masz wynik.

W ostateczności zrobię to jednak trwa to już 3 miesiące z czego ja korzystałem z niego 3 dni i pytanie czy mogę po prostu zadać zwrotu pieniędzy. Kupię sb wtedy stacjonarny i podejrzewam bedzie 100 razy lepiej tylko na jakiej podstawie można tego rzadac jeżeli w ogóle??

Tak bardzo chcesz by sprzedawca/producent ponieśli koszt twojego sposobu korzystania z komputera?
Nie chce ci się nawet poświęcić 10 minut na weryfikację tego, czy komputer ma wadę czy nie :o

Po 1 zrobiłem co umiałem. Po 2 sprzęt od pierwszego dnia sprawiał duże problemy ja miałem do 3 dni i to nie wynika na pewno z mojego sposobu korzystania. Poświęciłem na aktualizacje przywracanie systemów etc kilkanaście godzin. Nie jestem jakimś informatykiem a klientem który oczekuje ze jak kupi sprzęt za 4500 to bedzie on należycie sie sprawował. Nie wiem co na sklepie robili z tym sprzętem ale z tego co wiem to sprzęt był wystawowy. Może jeszcze według cb mam jeszcze zapłacić jakiemuś informatykowi zeby szukał problemu? Pisze tutaj bo proszę o poradę prawna jak bym chciał porad informatyka to raczej nie na tym forum.

Magnesis napisał:
...Weglug serwisu wszystko jest sprawne (a przynajmniej sprzęt i podzespoły)

Więc niech twój prawnik udowodni, że serwis cię okłamuje

Powrót