Problem z HDI Gerling

• Autor wątku Autor wątku lelewele
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lelewele

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i bardzo proszę o pomoc. W 2001 roku byłam związana Umową Agencyjną z HDI Gerling, ale tylko przez bardo krótki czas. 14 grudnia tego roku otrzymałam wezwanie do zapłaty z firmy windykacyjnej o zwrot nienależnej prowizji gdzie termin wymagalności był 20 lutego 2002 roku. Nigdy przez te prawie 10 lat nie dostałam żadnego pisma z Gerlinga że mam zwrócić jakąś polisę a tu teraz taki numer. Bardzo proszę o radę jak postąpić czy próbować czekać do 20 lutego 2012 i podnosić zarzut przedawnienia, czy niestety nastawić się psychicznie że muszę to zwrócić, a jest to kwota nie mała jak dla mnie obecnie. należność główna to ok 400 zł, a same odsetki to ponad 500 zł. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję

W tym temacie jest poruszony bardzo podobny watek tylko dotyczy firmy ING
http://forumprawne.org/windykacja/246037-upadle-polisy.html
Domyślam się że byłaś związana bardzo podobną umową, zawartą między dwoma podmiotami prawnymi. W wątku do którego Cię odsyłam kilka osób między innymi Ja i prawnik z którym rozmawiałem, piszą że w takich sytuacjach zachodzi przedawnienie po 3 latach, niektórzy uważają że nawet 2 lata, ale na pewno nie 10 lat jak sugerujesz.

Bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. Pozdrawiam.

Powrót