Problem z HMRC I WTC

• Autor wątku Autor wątku Pawel_8515
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawel_8515

Użytkownik
Odpowiedzi
50
Witam

Mam problem poniewaz zatrzymali mi wyplacanie WTC ,,,zostalo mi tylko CTC zadzwinilem na infolinie i dostalem informacje ze jeden z pracodawcow podal moj dochod na poziomie 19000 funtow podczas gdy prawdziwy to 17000 funtow.

przez pierwszy misiac roku tax 2014-2015 pracowalem przez agencje a w maju dostalem kontrakt i pracuje caly czas tylko w jednej firmie.

Moim zdaniem moj obecny pracodawca musial wyslac ta delaracje o moim dochodzie do HMRC bo agencja nie miala by dostepu do mojego dochodu od obecnego pracowacy.

Czy ktos moze poradzic co mozna zrobic zeby HMRC zrobila korekte mojego dochodu za rok poprzedni? Na infolini dostalem tylko informacje ze musze czekac na "Reneval Pack" .....a kiedy przyjdzie nie wiadomo:/ do lipca musi przyjsc.

Czy pracodawca zawsze wysyla deklaracje do HMRC odnosnie pracownika ile zarobil w poprzednim roku podatkowym?

z tego co wiem to HMRC sprawdza skladki na PAYE i wie ile zarobisz - pracodawca niczego nie musi deklarowac bo jego slowo moze nie miec nic wspolnego z realiami...... jesli masz P60 i pracowales u tego pracodawcy wczesniej to masz punkt zaczepienia ze twoj dochod spelnial wymagany treshold. Jesli nie jestes w tak komfortowej sytuacji wez siadz z kalkuatorem i policz czy HMRC patrzy na netto czy brutto dochod bo u ciebie ta roznica wlasnie na to wskazuje ponadto czy masz 17k czy 19k nie powinno miec drastycznego znaczenia dlatego ze teraz HMRC zacheca ludzi do pracy zeby zmotywowac ludzi o utrzymywania sie za wlasna kase to tak w wielkim skrocie

W tym przypadku ma znaczenie czy zarobil 17.000£ czy 19.000£ poniewaz limit rocznego dochodu do WTC jest 17.000£ przy couple claim.Suma otrzymywanego zasilku WTC i CTC jest uwzgledniana na podstawie rocznego dochodu BRUTTO.

Ostatnia edycja:
Pawel_8515 napisał:
Witam

Mam problem poniewaz zatrzymali mi wyplacanie WTC ,,,zostalo mi tylko CTC zadzwinilem na infolinie i dostalem informacje ze jeden z pracodawcow podal moj dochod na poziomie 19000 funtow podczas gdy prawdziwy to 17000 funtow.

przez pierwszy misiac roku tax 2014-2015 pracowalem przez agencje a w maju dostalem kontrakt i pracuje caly czas tylko w jednej firmie.

Moim zdaniem moj obecny pracodawca musial wyslac ta delaracje o moim dochodzie do HMRC bo agencja nie miala by dostepu do mojego dochodu od obecnego pracowacy.

Czy ktos moze poradzic co mozna zrobic zeby HMRC zrobila korekte mojego dochodu za rok poprzedni? Na infolini dostalem tylko informacje ze musze czekac na "Reneval Pack" .....a kiedy przyjdzie nie wiadomo:/ do lipca musi przyjsc.

Czy pracodawca zawsze wysyla deklaracje do HMRC odnosnie pracownika ile zarobil w poprzednim roku podatkowym?

Po pierwsze to HMRC nie kontaktuje sie z pracodawcami, wglad do dochodu maja na podstawie PAYE ( jak wczesniej wspomniano ) jest to czesc payroll , PAYE jest to HMRC system do pobierania Income Tax and National Insurance za pomoca,ktorego pracodawca raz w miesiacu zglasza swoich pracownikow. To co masz na payslipach i na P60/P45 - to rowniesz ma to HMRC.

Po drugie , jak dostaniesz renewal pack ( musi przyjsc do 30 czerwca ) to wypelnisz go zgodnie ze swoimi dochodami jakie masz na P45/P60

Powrót