Problem z Impresariatem

• Autor wątku Autor wątku Adriano2405
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adriano2405

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam,
mam problem tak jak w temacie z impresariatem castingowym.
Rozchodzi się dokładnie o taką sytuację:

Po castingu zostałem skierowany do "obsadówki" tam przydzielono mi rolę i wszystko ładnie pięknie gdyby nie pewien splot wydarzeń.

Nagranie odcinka miało miejsce 21.07.2015 r tzw odsłuch roli (tekstu) miał miejsce na około 2 tyg przed planowanym nagraniem.

Po tzw odsłuchu dostałem do podpisania umowę, standardowo jedna moja jedna dla impresariatu.
Pani z którą podpisywałem umowę ( było na niej wszystko od danych przez num konta i telefon ) powiedziała żebym zostawił podpisaną umowę na korytarzu, a ona później ją zabierze.

Nadszedł dzień nagrania tj 21.07.15 r wszystko ładnie pięknie zgodnie z zapiskiem w umowie wypłacenie wynagrodzenia za udział nastąpi do 25-go następnego miesiąca co zatem daje 25.08.15 r .

Po upływie tego czasu żadnej wpłaty na moim koncie nie odnotowano.
Zadzwoniłem zatem w Listopadzie do Impresariatu żeby dowiedzieć się gdzie jest moja zapłata za udział w danym odcinku. Pani sprawdziła , ze faktycznie żaden przelew nie wyszedł iż ponieważ moja umowa została zagubiona.

Zaprosiła mnie na ponowne podpisanie umowy i podanie na nowo wszystkich danych i , że wtedy nastąpi wypłata wynagrodzenia.
Ja posiadam umowę z wpisaną kwotą wynagrodzenia przez impresariat z tym , że nie widzi mi się udać się do nich na nowe podpisanie umowy bo nie mam na to czasu ze względu na pracę a raczej godziny jej wykonywania no i ktoś musi w tym wypadku , że tak powiem brzydko bęknąć.

reasumując: wypłata wynagrodzenia miała być max do 25.08.15
emisja odcinak serialu nastąpiła z dniem 18.09.15 r

zgodnie z zapisem prawnym Art. 81.0 Ustawa o prawie autorskim
1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

Ja za swój udział nie dostałem zapłaty do dnia dzisiejszego , a mój wizerunek został przez wykorzystany przez Impresariat w tym wypadku na pewno niezgodnie z prawem.

Co teraz ?? Czy ktoś z was może jakoś pomóc? jakieś porady sugestie itp ??
moze ktoś z Was miał już podobną sytuację ??
Czekam na odp pzdr Adek

A co wynika z treści umowy? Brak należnego wynagrodzenia wynikającego z umowy nie oznacza naruszenia praw udzielonych w umowie.

Owszem tu sie zgodze z Toba. Jednak zapis w umowie jest następujący:
Umowa sporzadzona została w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach.
Jak juz pisałem wczesniej ja swoją umowę posiadam, a impresariat juz nie.
Stwierzam poprzez to ,że w tym wypadku podpisana umowa wiąże się z prawem do wykorzystania mojego wizerunku.
Paragraf pierwszy
Na mocy niniejszej umowy dzialajac w imieniu własnym lecz na rzecz producenta serialu powierza odtwórcy , zaś odtwórca zobowiązuje się do wykonania dziela polegającego na artystycznym wykonaniu wskazanej odtwórcy roli podczas sesji nagraniowej serialu w związku z współudziałem odtwórcy w realizacji utworu audiowizualnego jaki stanowi serial.
Jest zastrzeżenie ze jeżeli ja nie będę w stanie wykonać działań roli to mogą domagać sie zapłaty kary umownej w wysokości dziesięciokrotnej wpisanej w umowie kwoty netto.

Tylko pytanie mam jeszcze jedno?
W takim wypadku na jakiej podstawie impresariat uzyskuje zgodę do wykorzystania mojego wizerunku jeżeli nie poprzez ową umowę??
Podpisanie i posiadanie przez impresariat takiej umowy upoważnienia do wykorzystania wizerunku prawda??

Adriano2405 napisał:
... W takim wypadku na jakiej podstawie impresariat uzyskuje zgodę do wykorzystania mojego wizerunku jeżeli nie poprzez ową umowę?? ...
Zaginięcie egzemplarza umowy nie oznacza automatycznie jej nieważności szczególnie biorąc pod uwagę Twojej potwierdzenie jej zawarcia po przez udział w nagraniu. Takim działaniem poświadczyłeś swoją wolę jak również zgodę na korzystanie z wykonania artystycznego.

W takim razie co mogę zrobić w danym temacie??
Czy mogę domagać się jakiejś rekompensaty czy coś w tym stylu??
Co jeżeli umowa z moimi wszystkimi danymi została zagubiona i mogla dostać się w ręce osób trzecich??

Możesz domagać się należnego wynagrodzenia co zresztą zrobiłeś.

Wynagrodzenia jeszcze nie odebralem ponieważ agencja nie posiada mojego numeru konta ani umowy na podstawie której moglaby dokonać ww czynności.
Co jeżeli np ja swojej również bym nie posiadał??

Adriano2405 napisał:
... Co jeżeli np ja swojej również bym nie posiadał??
Nie kombinuj, trzymaj się stanu faktycznego i uzgodnień jakich dokonałeś.

Pytam co wtedy nic nie kombinuje.
Owa umowa zawsze moze zalac sie w calosci kawa podczas czytania jej przy stole.
Poki co to nic nie jest ustalone.

Adriano2405 napisał:
... Poki co to nic nie jest ustalone.
Sam napisałeś:
Adriano2405 napisał:
... Zaprosiła mnie na ponowne podpisanie umowy i podanie na nowo wszystkich danych i , że wtedy nastąpi wypłata wynagrodzenia. ...
Adriano2405 napisał:
... Owa umowa zawsze moze zalac sie w calosci kawa podczas czytania jej przy stole. ...
Właśnie kombinujesz.

Powrót