Problem z interpretacja art. 153 KP

• Autor wątku Autor wątku cancel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cancel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam pewien problem z interpretacja art. 153 KP ;/

Moja sytuacja wygląda następująco:
04.12.2006 nawiązałem PO RAZ PIERWSZY stosunek pracy (umowa na okres próbny),
po upływie 3 miesięcy (marzec 2007) podpisałem umowę na czas określony (1 rok).

Moje wątpliwość wygląda następująco… czy w styczniu 2007 roku nabyłem już prawo do pełnego wymiaru urlopu tj. (20 dni) zgodnie z brzmieniem art. 153 § 2 / Prawo do kolejnych urlopów pracownik nabywa w każdym następnym roku kalendarzowym. /,
czy tez w dalszym ciągu wymiar urlopu powinien być mi naliczany zgodnie z art. 153 § 1 / Pracownik podejmujący pracę po raz pierwszy, w roku kalendarzowym, w którym podjął pracę, uzyskuje prawo do urlopu z upływem każdego miesiąca pracy, w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku. /

Moim zdaniem od stycznia 2007 należy mi się pełny wymiar urlopu (20 dni), lecz nie jestem pewien.
Gdyby ktoś miał podobne zdanie lub przeciwne proszę o wypowiedzi, najlepiej poparte jakimś orzecznictwem lub czymś, czym mógłbym się podeprzeć w poparciu mojego zdania.

pozdro

Pełen urlop w tym roku i nie ma czego interpretować - tak dokładnie mówią przepisy.

dzieki za odpowiedz:) wolalem sie upewnic bo jeszcze znalazlem cos takiego odnosnie tego artykulu:

Art. 153 Kodeksu pracy – w chwili obecnej trudno ocenić wpływ tego uregulowania na stan ochrony pracy. Można to będzie uczynić dopiero po 1 stycznia 2005r. Zgodnie bowiem z tym przepisem w roku, w którym pracownik podejmuje pracę po raz pierwszy, nabywa on prawo do urlopu wypoczynkowego za każdy miesiąc w wymiarze 1/12 wymiaru urlopu przysługującego mu po przepracowaniu roku. Z kolei już w następnym roku kalendarzowym przypadającym po roku, w którym pracownik po raz pierwszy podjął pracę, nabędzie prawo do kolejnego urlopu wypoczynkowego. Jednak przepis ten jest niejednoznaczny i mogą wystąpić różne jego interpretacje. Można go interpretować w ten sposób, że pracownikowi przysługuje urlop w wymiarze 1/12 z upływem każdego miesiąca pracy, ale tylko do końca roku kalendarzowego, w którym pracownik się zatrudni. Po tym okresie od nowego roku nabędzie prawo do urlopu w pełnym wymiarze. Można przyjąć również taką interpretację, że w roku, w którym pracownik się zatrudnił otrzymuje 1/12 wymiaru urlopu za każdy przepracowany miesiąc, a od nowego roku kalendarzowego otrzymałby prawo do pozostałej części urlopu.

Trudno jednoznacznie określić stosowanie §1 ust. 2 rozporządzenia MP i PS z 8.01.1997r. w sprawie szczegółowych zasad udzielania urlopu wypoczynkowego … w zakresie obliczania okresu miesiąca zatrudnienia. Wydaje się, że intencją ustawodawcy było ustalenie prawa do 1/12 wymiaru urlopu po 30 dniach zatrudnienia u kolejnego pracodawcy w roku kalendarzowym, w którym pracownik podjął pracę pierwszy raz. Niestety nie wynika to jednoznacznie z art. 153 Kp.

Powrót