Problem z intrum justita

• Autor wątku Autor wątku wiedźmak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiedźmak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam wszystkich,
Do niedawna posiadałem zajęcie komornicze,a wierzycielem była firma intrum justita. Na konto komornika została wpłacona cała kwota zajęcia,a mimo to firma windykacyjna domaga się spłaty ok. 170 zł. Argumentują to tym, iż nie otrzymali odpowiedniej kwoty od komornika. Przed spłatą długu kontaktowałem się jednak z kancelarią komorniczą i ustalałem całą kwotę jaką muszę spłacić aby zaspokoić roszczenia wierzyciela oraz spłacić koszty sądowe/komornicze itp. Z czego może wynikać ta rozbieżność ? Komornik utrzymuje,że cała kwota zadłużenia ustalona przez wierzyciela została spłacona i u nich w systemie dług już nie figuruje. Nadmienię,iż według firmy windykacyjnej dług nadal figuruje i nadal jestem wpisany w rejestr krd, co uniemożliwia mi podjęcie kredytu czy jakichkolwiek rat.Bardzo proszę o porady

Jeśli masz postanowienie komornika o zakończeniu egzekucji i całkowitej spłacie - to najpierw wezwij Intrum do wyjaśnień skąd niby ten dług oraz dowykreślenia wpisu z KRD. Nie pomoże, to podejmiesz dalej idące kroki, może nawet ugrasz coś w kwestii zadośćuczynienia pieniężnego za bezprawny wpis.
Na marginesie, za 170 zł nie da się wpisać do KRD, może więc wpis dotyczy czegoś innego?

Dziękuję za odpowiedź. Pismo od komornika jest już w drodze. Intrum utrzymuje, że dostało za mało pieniędzy od komornika i ta pozostałość to reszta niespłaconego zobowiązania.

wiedźmak napisał:
Intrum utrzymuje, że dostało za mało pieniędzy od komornika i ta pozostałość to reszta niespłaconego zobowiązania.
jeżeli mało dostali niech skarżą postanowienie komornika o zakończeniu egzekucji - ty jesteś czysty.

Właśnie otrzymałem pismo o zakończeniu postępowania egzekucyjnego. Napisane jest w nim,że roszczenie wierzyciela zostało zaspokojone w całości oraz, że koszty postępowania zostały wyegzekwowane od dłużnika. Co należałoby teraz zrobić? Przesłać do intrum skan pisma i domagać się usunięcia z krd ?

poczekaj aż postanowienie się uprawomocni, do nich nic nie wysyłaj, czas działa na twoją korzyść.

Trzeba mieć tupet. Dzisiaj się już tyle od ludzi nasłuchałem od ludzi że wystarczy mi chyba na cały tydzień. Te FW już z niczym się nie liczą... Dostali co mieli dostać i jeszcze im mało. Najwyraźniej komornicy nie potrafią się uzgodnić z ich "systemem".

FW liczą na to że szybko kasę ściągną... typowy przykład... nasłać komornika by ściągnął szybko z konta (co jest).. a później dłużniku się martw...chociaż się nie należy... :)

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli ile trwa uprawomocnienie postanowienia komorniczego? I po tym czasie domagać się wyjaśnienia sprawy i usunięcia z KRD przez FW? I gdzie mogę zgłosić sprawę jeśli Intrum nadal będzie domagać się spłaty tych 170 zł.

W ciągu 21 dni od uprawomocnienia się postanowienia komorniczego wpis w KRD ma obowiązek zniknąć. W przeciwnym wypadku zastosowanie mają sankcje karne określone w ustawie (grzywna do 30 tys zł) plus dla ciebie jakieś zadośćuczynienie pieniężne (które będziesz musiał wywalczyć).
Samo żądanie 170 zł jest nie do ruszenia. Po prostu ignorujesz temat, tyle możes zrobić. Niech piszą listy, a w razie telefonów można złożyć zawiadomienie z art. 107 k.w.

Witam wszystkich raz jeszcze.
Po wielu rozmowach telefonicznych z fw intrum justita jak i z kancelarią komorniczą dziś wpis z krd został usunięty. Jednak dziś otrzymałem telefon z intrum justita,że mam nadal do zapłaty owe 170 zł,mimo iż wszystko zostało spłacone poprzez komornika. Niezbyt uprzejma pani z fw argumentowała to tym,że określona kwota została przekazana do komornika(i to zostało spłacone),a 170 zł nadal figuruje w intrum jako mój dług z tak naprawdę nie wiadomo jakiego tytułu. Pani najpierw mówiła,że jest to kwota,która nie została przekazana do komornika(!),a potem,że wynika ona z odsetek,itp.,itd. Powiedziałem otwarcie,że nie mam zamiaru tego płacić. Najśmieszniejsze jest to,że po interwencji komornika intrum usunęło wpis z krd,a ode mnie nadal upomina się o zapłatę kwoty.I teraz pytanie do forumowiczów. Co mam zrobić jeśli nadal będą się o to upominać ? Zgłosić sprawę na policję czy do jakiejś innej instytucji ?

Ostatnia edycja:
Powrót