Problem z kazusem -spółka komandytowa

• Autor wątku Autor wątku Gosiuk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gosiuk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam problem z rozwwiązaniem kazusu Proszę o pomoc a oto kazus:

Wierzyciel spółki komandytowej "Alfa" - Kowalski i inni sp. k. w T. - Jan K. domaga się w procesie wytoczonym przeciwko spółce, wszystkim komplementariuszom i komandytariuszowi zasądzenia kwoty 30.000,00 zł tytułem należności za sprzedany towar.
Do pozwu powód załączył postanowienie komornika umarzające postępowanie egzekucyjne wszczęte z wniosku innego wierzyciela w stosunku do pozwanej spółki z powodu braku środków. Pozwani komplementariusze wnieśli o oddalenie powództwa zarzucając, że powód nie wykazał, że nie jest możliwa egzekucja z majątku spółki. Pozwany komandytariusz natomiast zarzucił, że jego wkład do spółki jest większy niż suma komandytowa.

Proszę ocenić zasadność obrony oraz przedstawić zasady odpowiedzialności

A na czym polega Twój problem, jeśli można spytać?

I chcesz, żeby ktoś to za Ciebie zrobił? Zapomnij...

Może chociaż spróbuj się sama zastanowić, przeczytaj przepisy dotyczące spółki komandytowej i zadawaj ewentualnie pytania w razie konkretnych wątpliwości.

P.S.
Widzę po poprzednich Twoich wątkach, że to Twój stały sposób na odrabianie prac domowych.
P.S. 2
Z ciekawości: gdzie Ci te kazusy zadają? Studiujesz prawo?

Ostatnia edycja:
Witam,Mam tego samego kazusa do rozwiązania. Czy dobrze sądzę,że w tym przypadku zarzut komplementariuszy, że będzie nieprawidłowy gdyż umorzenie postępowania przez komornika w związku z inną wierzytelnością będzie świadczyć o niemożliwości egzekucji z majątku spółki, dlatego komplementariusze powinni ponieść solidarną odpowiedzialność z majątków osobistych, natomiast komandytariusz będzie zwolniony od odpowiedzialności z majątku osobistego gdyż wniesione przez niego wkłady są wyższe od sumy komandytowej?
czy zna ktoś może jakieś orzeczenie w tym przedmiocie?
Proszę o pomoc.

Powrót