Problem z komornikiem

• Autor wątku Autor wątku zosia147
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zosia147

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
2 tygodnie temu komornik wystawił na licytację mój samochód z tytułu egzekucji dla wierzyciela X, któremu byłam winna 2000zł. Tydzień temu Wierzyciel Y przekazał sprawę do komornika na kwotę 400zł. Komornik powiedział, że jak spłacę wierzyciela X to odwoła licytację. Tak też zrobiłam. Przelałam pieniądze na konto komornika z tytułem spłata wieryciela X, a ten spłacił w całości Wierzyciela Y, w związku z czym powstała niedopłata dla Wierzyciela X. Czy to co on zrobił jest zgodne z prawem?

Proszę o pomoc

Najlepiej sprawę wyjaśni Pani sam Komornik.
Nie podaje Pani jakiego typu należności kryją się pod wierzycielem X i Y.
Ma to znaczenie z uwagi na art. 1025 k.p.c..
Wyrzeczenie w poleceniu przelewu "spłata wierzyciela X" nie zwalnia Komornika z obowiązku sporządzenia planu podziału.
Proszę sprawdzić uzsadnienie postanowienia o sporzadzeniu planu podziału, które otrzyma Pani od Komornika.

Doszło do zbiegu egzekucji , w tym przypadku komornik jest zobowiązany do podziału wpłaconych pieniędzy pomiędzy wierzycieli. Tak myślę , pozdrawiam

Nie było planu podziału, Pan asesor kazał najpierw spłacić wierzyciela Y (rzekomo nie spłacone faktury) a resztę kazał przelać księgowej na wierzyciela X (niespłacona chwilówka). Przyznał się, że zrobił to niezgodnie z przepisami.

zosia147 napisał:
Nie było planu podziału, Pan asesor kazał najpierw spłacić wierzyciela Y (rzekomo nie spłacone faktury) a resztę kazał przelać księgowej na wierzyciela X (niespłacona chwilówka). Przyznał się, że zrobił to niezgodnie z przepisami.
To już sama Pani sobie odpowiedziała.

Ważne co jest w aktach a nie to co powiedział asesor.
X na 2k a Y na 400zł to normalne, że przy wpłacie np 2k ten z mniejszą się został zaspokojony w całości.
Jak nie było planu jak był ...

Komornik prowadzący dwie egzekucje u jednego dłużnika nie może faworyzować jednego z wierzycieli , musi ich podzielić . Dlatego tak wyszło że mniejsze zadłużenie zostało spłacone w całości , a większe w części.

damian xxx napisał:
Komornik prowadzący dwie egzekucje u jednego dłużnika nie może faworyzować jednego z wierzycieli , musi ich podzielić . Dlatego tak wyszło że mniejsze zadłużenie zostało spłacone w całości , a większe w części.
To stwierdzenie jest tautologią.
1. Nie może faworyzować - stosuje przepisy nie ma w tym przypadku żadnej swobody w działaniu komornika.
2. Wysokość roszczenia co najwyżej w tej samej kategorii zaspokojenia ma wpływ na proporcję przydzielonej kwoty w sprawie.

Szanowna Pani proszę porozmawiać z komornikiem a jak to nie wystarczy za wyjaśnienie ma Pani prawo do skargi do właściwego Sądu Rejonowego w terminie tygodnia od daty czynności Komornika. Bez znajomości akt egzekucyjnych nikt Pani nie udzieli wiążącej odpowiedzi. W najgorszym razie straci Pani samochód. W przypadku wszczęcia postępowania Sądowego stosowne byłoby wustąpienie o zabezpieczenie Pani interesu przez wniosek do Sądu o wstrzymanie czynności komornika do czasu rozpatrzenia Pani sprawy ponieważ skarga nid wstrzymuje czynności komornika.

A cóż złego zrobił komornik ?

To nie wiesz co polecasz skarżyć ?

LLawyer napisał:
To nie wiesz co polecasz skarżyć ?
Myślałem, że ironizujesz:-)
Uważam, że co do zasady (poza wpłatą na kwitariusz) w przypadku gdy środków z przelewu, potrącenia nie wystarcza na spłatę wszystkich spraw plan podziału jest obowiązkowy porządek musi być. Przyczyn takiego postępowania komornika jest kilka nie etycznych i nie będę tego komentował.

Powrót