problem z kosztami uzyskania za 2007

• Autor wątku Autor wątku CloNu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

CloNu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
1. Mieszkam w innej miejscowości niż pracuje.
W PIT-11 nie mam powiększonych kosztów uzyskania dochodu.
Czy zakład pracy ma obowiązek wystawienia ponownie PIT-11 lub jakieś korekty?
Czy mogę samodzielnie wpisać w PIT-37 koszty powiększone o koszty dojazdu do pracy z innej miejscowości?

2. Żona miała miejsce pracy w innej miejscowości niż adres meldowania ale siedziba firma była w tej samej miejscowości co jej adres zameldowania, czy przysługuje jej powiększenie kosztów uzyskania przychodu za dojazd do obcej miejscowości?

Zakład pracy uwzględnia podwyższone kup tylko wówczas, gdy pracownik tego na piśmie zażąda i to od miesiąca w którym pracownik zwrócił się o podwyższenie (zwykle po przyjęciu do pracy, lub zmianie miejscowości zamieszkania).
W rocznym rozliczeniu należy uwzględnić kup zgodnie z ustawą o pit (nie musi to być identyczne jak w PIT-11).

a mogę prosić na namiary tych art. ustawy bo nie mam pojęcia gdzie tego szukać.

Przeczytałem Dziennik Ustaw z 2000 r. Nr 14 poz. 176
Rozdział 4
Koszty uzyskania przychodów
I nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania,
w artykule podanym post wyżej też nie znalazłem przykładu który by mi na nie odpowiedział.

Podwyższone kup dla dojeżdżających do pracy i pracujących w jednym zakładzie pracy za rok 2007 to 135,63 zł/m-c i 1627,56 zł/rok. Chyba teraz jasne?

nie o to mi chodziło
chodzi mi o to że napisałeś [cytat="Janusz M.":5c311tmu]
W rocznym rozliczeniu należy uwzględnić kup zgodnie z ustawą o pit (nie musi to być identyczne jak w PIT-11).[/cytat:5c311tmu]
Nie znalazłem na ten temat żadnych informacji w dzienniku ustaw

Art. 22. ust. 2.ustawy z dnia 26 lipca 1991 r. o podatku dochodowym od osób fizycznych. :) (tekst jednolity: Dz.U. 00.14.176. ze zmianami) - trzeba rozumieć to co się czyta.

Powrót