Problem z KRD

• Autor wątku Autor wątku magdatra
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

magdatra

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam
Jakieś cztery lata temu mąż wziął pożyczkę w Op.., z początku jej nie spłacał i w/w firma wpisała jego do KRD jako dłużnika.Jednak potem spłacił ją w całosci ale mimo to nie został wykreslony z listy dłużników.
Od dwóch lat nie ma zadłużenia ale jednka tam widnieje i z tego tez powodu ostatnio mieliśmy problem z zaciągnięciem kredytu.

Co w takiej sytuacji zrobić? naruszyli jego dobre imię a dodatkowo zablokowali dostęp do wzięcia pożyczki.
Ponadto stwierdzili że u nich takie cos nie ,,działa'' jak wystawianie potwierdzenia spłaty pożyczki, i chcieli nas naciągnąc,twierdząc ze wykreślenie z KRD kosztuje 100 zł

Czy warto walczyć z nimi o odszkodowanie?czy są na to jakieś artykuły?

Z góry dziękuje za pomoc

Art. 47. Kto, będąc wierzycielem, w przypadku:
1) całkowitego wykonania zobowiązania albo jego wygaśnięcia,
2) stwierdzenia faktu nieistnienia zobowiązania,
3) powzięcia przez wierzyciela, który zawarł z biurem umowę, o której mowa w art. 12 ust. 1,
wiadomości o odzyskaniu przez osobę utraconego dokumentu, o którym mowa w art. 17
- niezwłocznie, nie później niż w terminie 14 dni, nie zażądał aktualizacji informacji od biura, któremu
przekazał dane o zobowiązaniu lub o posłużeniu się cudzym dokumentem, podlega grzywnie
do 30.000 złotych.

Art. 29.2. W przypadku stwierdzenia faktu nieistnienia zobowiązania wierzyciel jest obowiązany niezwłocznie,
nie później niż w terminie 14 dni od dnia powzięcia tej informacji, wystąpić do biura, któremu przekazał
dane o zobowiązaniu, z żądaniem usunięcia informacji gospodarczych dotyczących tego
zobowiązania.

Bardzo dziekuje za odpowiedź kismen.Mam jeszcze pytanie w zwiazku z tym ,jakie podjąć teraz kroki?czy zglosic sprawe do sądu?

czy ktos mi może jeszcze odpowiedziec na moje ostatnie pytania?

sprawdzaliście raport z KRD czy faktycznie mąż jest jeszcze tam wpisany ? co to za firma która udzieliła pożyczki ?

Tak jest wpisany.Dzieki temu ze chcielismy wziac pożyczkę,dowiedzielismy sie ze maz tam widnieje,chociaz pozyczka była juz spłacona dwa lata temu.Jest to spółka Opty.

Sami sprawdzalismy krd

Prosze o odpowiedż na moje pytania

Prosze o odpowiedż co mamy dalej robic?do kogo sie udac?

kismen napisał:
Art. 29.2. W przypadku stwierdzenia faktu nieistnienia zobowiązania wierzyciel jest obowiązany niezwłocznie,
nie później niż w terminie 14 dni od dnia powzięcia tej informacji, wystąpić do biura, któremu przekazał
dane o zobowiązaniu, z żądaniem usunięcia informacji gospodarczych dotyczących tego
zobowiązania.

pismo zpo do wierzyciela z żądaniem wykreślenia

Kissmen z jakiego kodeksu są te paragrafy?? Ja mam podobną sytuację z Citi Bankiem

sq6www napisał:
Kissmen z jakiego kodeksu są te paragrafy?? Ja mam podobną sytuację z Citi Bankiem
ustawa o udostępnianiu informacji gospodarczych i wymianie danych gospodarczych (Dz. U. z 2010 r. Nr 81, poz. 530

proponuję zebrać dowody i sprawa do prokuratury oraz sądu o zadośćuczynienie. a żądanie 100 zł za wykreslenie to już szczyt bezczelności...

Powrót