Problem z kupującym na Allegro

• Autor wątku Autor wątku kozakoza
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kozakoza

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam, jestem tutaj nowa..:] Mam nadzieję, że uzyskam informację, której poszukuję, bo mimo to, że napisałam do serwisu allegro, nie mam pojęcia kiedy dostanę odpowiedź.
Prowadzę sprzedaż na allegro jako osoba prywatna, dużo rzeczy dostaję z USA, są to używane rzeczy, mam zaznaczone na stronie 'o mnie', że zwrotów nie przyjmuję. Zwykle staram się opisać przedmiot najdokładniej z każdej strony, jeśli posiada widoczne wady to oczywiście to uwzględniam w opisie.
Sytuacja, która spotkała mnie ostatnio wygląda następująco:
..Allegrowiczka wygrała aukcję, przedmiot w aukcji był używany, JA osobiście stan tego ciuszka określiłam na niemalże idealny, był naprawde mało używany. Po kilku dniach dostaję maila od kientki, że ona rząda zwrotu pieniędzy, że ma prawo do reklamowania rzeczy (10dni), że dla niej ten ciuch to szmata. Czy faktycznie ma rację i muszę jej pieniądze zwrócić?? Proszę o odpowiedź.. Dziękuję z góry:)
Pozdrawiam serdecznie..

po prawej stronie, w gornej czesci ekranu jest przycisk "SZUKAJ" wystarczy wpisac slowo-klucz "Allegro" i wyskoczy kilkadziesiat podobnych, juz opisanych watkow. Milej lektury ;)

kozakoza napisał:
Witam, jestem tutaj nowa..:] Mam nadzieję, że uzyskam informację, której poszukuję, bo mimo to, że napisałam do serwisu allegro, nie mam pojęcia kiedy dostanę odpowiedź.
Prowadzę sprzedaż na allegro jako osoba prywatna, dużo rzeczy dostaję z USA, są to używane rzeczy, mam zaznaczone na stronie 'o mnie', że zwrotów nie przyjmuję. Zwykle staram się opisać przedmiot najdokładniej z każdej strony, jeśli posiada widoczne wady to oczywiście to uwzględniam w opisie.
Sytuacja, która spotkała mnie ostatnio wygląda następująco:
..Allegrowiczka wygrała aukcję, przedmiot w aukcji był używany, JA osobiście stan tego ciuszka określiłam na niemalże idealny, był naprawde mało używany. Po kilku dniach dostaję maila od kientki, że ona rząda zwrotu pieniędzy, że ma prawo do reklamowania rzeczy (10dni), że dla niej ten ciuch to szmata. Czy faktycznie ma rację i muszę jej pieniądze zwrócić?? Proszę o odpowiedź.. Dziękuję z góry:)
Pozdrawiam serdecznie..

Prawo zwrotu w ciągu 10 dni ma tylko osoba prywatna która zakupiła przedmioty od firmy w formie "kup teraz" i wybrała wysyłkę.
Nie można zwrócić towaru z licytacji + takiego którego można wykonać kopie -prasa, otwarte nośniki programów/gier.
Gdy sprzedający jest osobą prywatną to prawo również nie funkcjonuje;)
Tak więc możesz spać spokojnie.

Dziękuję baaaardzo za odpowiedź. Kupująca troszkę mnie zaskoczyła tym, że ma dane prawo, jednak nie do końca chciało mnie się w to wierzyć. Teraz czuję się mądrzejsza chociaż pewnie teraz będzie chciała zwrócić towar z powodu nie zgodności z opisem, bo tak przecież najłatwiej:)))
Dziękuję raz jeszcze za rozjaśnienie tematu !!:)))):D

Powrót