problem z kupującym na Allegro

• Autor wątku Autor wątku piotrpe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

piotrpe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, liczę na pomoc. otóż sprzedałem na allegro przedmiot(dokładniej- lampę) za który kupujący zapłacił mi z góry, po otrzymaniu paczki przysłał mi maila, że lampa jest uszkodzona, więc nie sprawna. jednak ja jestem 100% pewien że ją dobrze zabezpieczyłem, dopisał że żąda zwrotu pieniędzy i po jakimś czasie nie informując mnie o niczym przysłał mi tą lampę i żąda jeszcze zwrotu przesyłki i straszy sądem.
Nie wiem co mam w takiej sytuacji robić, jest to niedorzeczne bo jak pisałem zawsze przywiązuje uwagę aby dokładnie i bezpiecznie zapakować przedmiot, nie mam przecież pewności czy kupujący sam jej nie zbił i nie próbuje teraz odzyskać pieniędzy!? jakie mam prawo? oraz czy naprawdę muszę mu zwrócić całą kwotę?

Jesteś osobą prywatną czy sprzedajesz jako firma ?
Do paczki została dołączona reklamacja ?

Jestem osobą prywatną, do paczki nie było żadnej reklamacji, przyszło wszystko co wysłałem (łącznie z gratisem jaki był na aukcji) , z tym że lampa miała zbity taki tubus kwarcowy, czyli właśnie to uszkodzenie o którym pisał kupujący a którego nie było oczywiście w momencie wysłania paczki, dodam że paczka była zabezpieczona bardziej niż robi to producent! specjalnie sprawdzałem po sklepach jak one są pakowane do wysyłki, zabezpieczenie tej części jest manualnie naprawdę skomplikowane z resztą jej uszkodzenie również. Dostałem przed chwilą mejla od kupującego:

"(...) nie zawracał bym panu głowy gdybym ją zbił.
Zresztą zastanawiam się jak mógłbym ją zbić nie mogę sobie specjalnie wyobrazić sposobu.
Tak czy siak jej nie zbiłem i skoro pan też nie to tylko przez transport. A zgodnie z prawem pan odpowiada za transport lampy.(...)"

No właśnie, chyba nie ma takiego prawa? nie wiem w jaki sposób miałbym odpowiadać za czyny Poczty polskiej?

Powrót