Problem z landlordem, kontakt przez agencje.

• Autor wątku Autor wątku lukim7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukim7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.

Zwracam się z pytaniem do was ponieważ sam już nie wiem jak rozwiązać mój problem z domem.

A wiec zacznę od początku.
Rok temu wynajęliśmy z moja dziewczyna dom przez agencje wspomnę ze na początku stycznia urodziła się nam córeczka myślę ze to ważne w tej sprawie.
Na samym początku już były problemy z naprawa jakichkolwiek rzeczy aczkolwiek po kilkunastu prośbach zawsze było to zrobione.
W styczniu br. zepsuł się nam bojler dlatego od razu telefon do agencji ze mamy małe dziecko i ze w domu bardzo zimno i wogule. Przyjechał fachowiec po 13 godzinach i naprawił TYMCZASOWO co tez zapisal w raporcie. Po rozmowie z tym inżynierem stwierdził ze przyjedzie na następny dzien i to wymieni na co sie zgodziłem.
Jest maj, bojler sie zepsuł 2 tygodnie temu. Zgłosiłem to od razu do agencji ale oni nie mogli skontaktować się z landlordem (to on musi podjąć decyzje co z bojler, przynajmniej tak mi to wytlumaczono) dlatego odwlekali z dnia na dzien rozmowy ze mna. Ja czasu nie miałem udać sie osobiście do agencji poniewaz pracuje w gdzinach otwarcia. Po 4 dniach od zgłoszenia Pani z agencji powiedziała ze postarają sie naprawić boiler (to byla sroda) i w czwartek lub piatek ktos do mnie przyjdzie do załatwienia tego. Oczywiście nikogo nie bylo, ale Pani z agencji zadzwonila w piątek i powiedziala ze landlord sie zgodzil i wymienia mi cale ogrzewanie z czego bardzo sie ucieszylem, ale nie moga zrobic tego natychmiast i wtedy rece mi opadly...
Moja kobieta z dzieckiem sa na urlopie w Polsce i w tym tygodniu powinni wrocic ale zaistniala sytuacja jest nie wyobrażalna dla 5 miesięcznego dziecka (brak ogrzewania i gorącej wody) w tych warunkach.

Tutaj kieruje moje pytanie :

Czy moge odzyskac pieniadze stracone na biletach lotniczych ?
Czy moge starac sie o jakakolwiek rekompensate za 2 tygodnie bez cieplej wody i ogrzewania ?
Czy jesli nie beda chcieli naprawic czy moge nie zaplacic czynszu ?
Czy agencja nie powinna przyslac jakis awaryjnych "ogrzewaczy" (elektrycznych pieckow czy cos) ?

Z gory dziekuje za jakakolwiek pomoc
Pozdrawiam

Lukasz

Napewno masz umowe (kontrakt) o wynajem lokalu. Znajdziesz tam wszystkie odpowiedzi. Przewaznie brak ogrzewania lub cieplej wody nie jest traktowane przez agencje jako 'emergency' (co innego gdyby byl wyciek gazu lub wody)
Szybka odpowiedz na Twoje wszystkie pytania jest krotka: NIE, nie mozesz.
W przyszlosci proponuje zglaszac takie problemy do 'midwife' lub 'council' gdyz masz male dziecko.

Midwife nie jest tylko od tego aby wpadac co jakis czas i doogladac jak rozwija sie dziecko - jest rowniez od tego aby pomoc Wam w problemach ktore moga miec wplyw na normalny jego rozwoj (jak np brak cieplej wody).

Powrót