K
karkam
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 13
Witam, w pażdzierniku ubiegłego roku zakupiłam laptopa. W marcu oddałam sprzęt do serwisu do naprawy. Nagrywarka była niesprawna i na dodatek komputer padł. Wymieniono mi nagrywarkę, wgrano nowy Bios. Po dwóch dniach użytkowania, sytuacja powtórzyła się, komputer siadł i tak naprawdę nie zdołałam sprawdzić czy wymieniony komponent jest sprawny. Oddałam znów go na serwis, a po 4 dniach wrócił z wymienioną płytą główną. Tego samego dnia wieczorem, okazało się, że tak naprawdę z nagrywarką jest gorzej niż było, napęd nie wyrzuca płyt (płyta w ciągłym ruchu), a i komputer czasem też nie widzi nie tylko znajdującej się w nim płyty, ale i napędu. Chcę powołać się na ustawę o szczególnych warunkach umowy konsumenckiej i zażądać wymiany sprzętu. i Teraz moje pytanie:
1). Jeśli w przeciągu 14 dni otrzymam odpowiedź od sprzedawcy, że laptop zostaje wysłany do serwisu celem sprawdzenia, to czy mam rozumieć przez to, że sprzedawca nie ustosunkował się do mojej prośby, gdyż nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi nt. wymiany sprzętu na nowy?
2). Jeśli nie udzieli odpowiedzi w terminie 14 dni to czy mogę domagać się zwrotu gotówki?
3). W jakiej sytuacji mogę skierować sprawę do sądu?
z góry dziękuję za pomoc
1). Jeśli w przeciągu 14 dni otrzymam odpowiedź od sprzedawcy, że laptop zostaje wysłany do serwisu celem sprawdzenia, to czy mam rozumieć przez to, że sprzedawca nie ustosunkował się do mojej prośby, gdyż nie udzielił mi jednoznacznej odpowiedzi nt. wymiany sprzętu na nowy?
2). Jeśli nie udzieli odpowiedzi w terminie 14 dni to czy mogę domagać się zwrotu gotówki?
3). W jakiej sytuacji mogę skierować sprawę do sądu?
z góry dziękuję za pomoc