Problem z licencją

• Autor wątku Autor wątku musigt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

musigt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.Mam problem,sprzedałem silnik gry przeglądarkowej mojej ale na licencji, że może go kupujący wystawić na jednym adresie i raz odsprzedać.
I kupujący napisał mi tak:

domenę może pan sprzedać. Sprzedać Pan nie może skryptów, grafiki i bazy danych
Czyli, że nie mogę już sprzedać mojego skryptu więcej wogóle bez jego zgody.

nie to jest właśnie moje prawo po wylicytowaniu skryptów i grafiki. Pan już nie jest ich właścicielem bo aukcja dotyczyła sprzedazy a nie dzierżawy serwisu
I sam nawet napisał, że on to tak wykorzystuje po przeczytaniu aukcji.

Więc ja chciałem sprzedać mu skrypt tak jak inni to robią na allegro z jedną licencją dla niego ale mając rownież mój skrypt dla siebie...
Jak rozwiązać ten spór ??

Link do aukcji:http://www.allegro.pl/item758443253_gra_przegladarkowa_wyscigi_samochodowe.html

Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi.

Czy przy sprzedaży podpisujesz z kupującym jakąś umowę licencyjną?

Witam,

Licencja kupionej gry pozwana na wstawienie jej na jeden adres internetowy, nie możesz jednak nikomu odsprzedać gry ponieważ prawa autorskie pozostają moje.
z zastrzeżeniem, że w poście napisał Pan, że nabywca może raz odsprzedać silnik gry, to dla mnie jest to sprzedaż egzemplarza silnika gry z licencją na jego użycie (analogicznie, np. do systemów operacyjnych). Wyraźnie zaznaczył Pan, że prawa autorskie pozostają przy Panu, zaś w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, do przeniesienia majątkowych praw autorskich wymagana jest forma pisemna tego przeniesienia, o czym w przypadku Pana aukcji nie ma mowy.
Pan już nie jest ich właścicielem bo aukcja dotyczyła sprzedazy a nie dzierżawy serwisu
Nabywca nie rozróżnia dzierżawy czegoś od udzielania licencji na użytkowanie czegoś.

Właśnie miałem napisać mniej więcej to samo, co napisał _chris_.
Kupującemu się coś pomieszało. To tak, jakby kupił w sklepie pudełko z MS Windows, po czym napisał do Microsoftu, że nie mogą już systemu nikomu sprzedawać, bo teraz on ma do niego prawa :D
Nawet nie musisz pisać w opisie aukcji, że prawa autorskie nie zostają przeniesione.

Powrót