Problem z licenjonowaniem systemów Windows w wersji OEM

• Autor wątku Autor wątku Użytkownik10021
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Użytkownik10021

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Moi Drodzy,
Postanowiłem wyjaśnić poniższe zagadnienie
List wysłany 11 sierpnia 2010 r. Daje im miesiąc. Potem następny list. Proszę o komentarze i wskazówki.

Warszawa, 11 sierpnia 2010r.

Zarząd Microsoft Polska Al.Jerozolimskie 195A
02-222 Warszawa

Szanowni Państwo,

W związku ze sprzecznymi informacjami jakie można uzyskać za pośrednictwem Państwa infolinii oraz stron internetowych firmy Microsoft, zwracam się z wnioskiem o przedstawienie oficjalnego stanowiska firmy Microsoft Polska, w sprawie warunków korzystania z Windows 7 Home Premium Upgrade w wersji pudełkowej (BOX).
Jestem posiadaczem Windows XP Professional w wersji OEM oraz Windows 7 Home Premium Upgrade (Aktualizacja). Dokonałem aktualizacji do wersji systemu Windows 7 Home Premium.
W przyszłości zamierzam wymienić w swoim komputerze płytę główną, procesor oraz pamięć operacyjną. Proszę o dokładne przedstawienie stanowiska Microsoft Polska, wraz ze wskazaniem właściwych zapisów licencji i ich interpretacją, czy taka modernizacja komputera, a nie jego wymiana, spowoduje, że dalsze używanie Windows 7 Home Premium Upgrade będzie naruszało zapisy licencji.
Ze względu na ważny interes społeczny tysięcy użytkowników produktów Microsoft, informuję, że zarówno kopia niniejszego listu jak i Państwa odpowiedź mogą zostać zamieszczone w Internecie oraz na łamach prasy.

Z poważaniem
-------------
Zapraszam do dyskusji. Przedtem proszę się zapoznać z tekstem EULA dla Windows XP Professional OEM - pkty 1-3 oraz Windows 7 Home premium uaktualnienie pkt 15(załączniki poniżej)
Win XP - http://forum.cdaction.pl/index.php?act=attach&type=blogentry&id=15945
Win 7 - http://forum.cdaction.pl/index.php?act=attach&type=blogentry&id=15947

cacum3 napisał:
Moi Drodzy,
Postanowiłem wyjaśnić poniższe zagadnienie
List wysłany 11 sierpnia 2010 r. Daje im miesiąc. Potem następny list. Proszę o komentarze i wskazówki.

Warszawa, 11 sierpnia 2010r.

Zarząd Microsoft Polska Al.Jerozolimskie 195A
02-222 Warszawa

Szanowni Państwo,

W związku ze sprzecznymi informacjami jakie można uzyskać za pośrednictwem Państwa infolinii oraz stron internetowych firmy Microsoft, zwracam się z wnioskiem o przedstawienie oficjalnego stanowiska firmy Microsoft Polska, w sprawie warunków korzystania z Windows 7 Home Premium Upgrade w wersji pudełkowej (BOX).
Jestem posiadaczem Windows XP Professional w wersji OEM oraz Windows 7 Home Premium Upgrade (Aktualizacja). Dokonałem aktualizacji do wersji systemu Windows 7 Home Premium.
W przyszłości zamierzam wymienić w swoim komputerze płytę główną, procesor oraz pamięć operacyjną. Proszę o dokładne przedstawienie stanowiska Microsoft Polska, wraz ze wskazaniem właściwych zapisów licencji i ich interpretacją, czy taka modernizacja komputera, a nie jego wymiana, spowoduje, że dalsze używanie Windows 7 Home Premium Upgrade będzie naruszało zapisy licencji.
Ze względu na ważny interes społeczny tysięcy użytkowników produktów Microsoft, informuję, że zarówno kopia niniejszego listu jak i Państwa odpowiedź mogą zostać zamieszczone w Internecie oraz na łamach prasy.

Z poważaniem
-------------
Zapraszam do dyskusji. Przedtem proszę się zapoznać z tekstem EULA dla Windows XP Professional OEM - pkty 1-3 oraz Windows 7 Home premium uaktualnienie pkt 15(załączniki poniżej)
Win XP - http://forum.cdaction.pl/index.php?act=attach&type=blogentry&id=15945
Win 7 - http://forum.cdaction.pl/index.php?act=attach&type=blogentry&id=15947

niezbyt to legalne.
Z tego co pamiętam, legalne jest zaktualizowanie Home do Home premium, a profesionala tylko do pro 32bit (jeśli wersja polska).
Jak wykonałeś aktualizację? czystą instalkę zrobiłeś czy spod systemu odpaliłeś instalator by sprawdził możliwość aktualizacji wpierw?
Aktualizacja do windows 7, zmienia tylko wersje windowsa, zostaje to nadal licencja OEM, wobec czego zmiana płyty głównej/procesora (jako podstaw systemu) powoduje,iż potrzebujesz z legalnego punktu widzenia nowej licencji OEM.
poza tym, niezbyt dobrze chyba załapałeś wymianę sprzętu.
modernizacja to zmiana (zwłaszcza płyty + procka),więc jest to praktycznie wymiana;]

Niezbyt legalne - hmm albo jest albo nie jest.
Po pierwsze - można zaktualizować jakikolwiek system Windows XP. Jeżeli nie uznamy FAQ, informacji na www Microsoftu, które mówią, że jakakolwiek wersja XP może zostać zaktualizowana, to w samej umowie, która mnie przecież obowiązuje nie ma takich obostrzeń, zatem mnie nie obowiązują. To raz. Dwa, da się zrobić tylko czystą instalację w przypadku XP, a nawet mając Vistę wskazana jest również czysta.
Dwa - kwestia samego OEM. Przeczytaj EULA dla XP OEM i zobacz że literalnie jest mowa o przypisaniu do komputera. I nie ma mowy o zakazie wymiany podzespołów ani o tym, że wymiana akurat płyty głównej naruszy licencję.
Tu jest główne źródło problemu. Rozumiesz?
Poza tym po aktualizacjo do BOX Upgrade obowiązuje mnie nowa umowa licencyjna, gdzie nie ma mowy o przypisaniu do komputera tego systemu. Powtarzam proszę się zapoznać z tekstem EULA dla Windows XP Professional OEM - pkty 1-3 oraz Windows 7 Home premium uaktualnienie pkt 15(załączniki poniżej)
Nie rozumiem, dlaczego mam mnie obowiązywać pozaumowne nieustalone obostrzenie, że wymiana części, a nie całego komputera unieważnia licencję? MS źle skonstruował umowę, bo powinien w niej wskazać wymiana czego pociąga wygaśnięcie licencji. A tego nie ma i dlatego mam wątpliwości.

Ostatnia edycja:
cacum3 napisał:
Nie rozumiem, dlaczego mam mnie obowiązywać pozaumowne nieustalone obostrzenie, że wymiana części, a nie całego komputera unieważnia licencję? MS źle skonstruował umowę, bo powinien w niej wskazać wymiana czego pociąga wygaśnięcie licencji. A tego nie ma i dlatego mam wątpliwości.
to jest tak, że przedstawiciele MS uważają, że 'komputer' = 'płyta główna + procesor', czyli transponując to na świat realny, coś jakby odpowiednik 'samochód' = 'silnik + skrzynia biegów'... A ja uważam, że jeśli się tak uważa, to w EULI powinien być prosty zapis, że OEM jest licencjonowany do płyty głównej. I byłoby po sprawie. A tak to dyskutować można długo i namiętnie, co oznacza pojęcie komputer, a jeszcze bardziej, jak to się ma do modułowości konstrukcji leżącej właśnie u podstaw idei takiego sprzętu, który można dowolnie rozszerzać i modernizować. Nie mówiąc o takiej drobnostce, jak zwykły zarząd swoją własnością, czyli PC.

Nie wiem, czy jest jakiś wyrok sądowy, który sankcjonuje stanowisko MS, może ktoś coś słyszał na ten temat.

Popatrz sobie na forum.dobreprogramy.pl, tam się takie tematy co jakiś czas grzeją do czerwoności.

Otóż stąd moje pismo do Microsoftu.
W dalszej kolejności, po wymianie płyty głównej i braku możliwości aktywacji kieruję sprawę do sądu. Albo zmienią umowę, albo dadzą aktywować po zmianie płyty głównej (co i tak robią, ale nie zawsze i trzeba kłamać przez telefon) zupełnie oficjalnie.
Właśnie brak ścisłego przestrzegania zapisu i wątpliwości co do praktyki producenta programu skłoniły mnie do napisania listu oraz przedyskutowania tego tu z innymi prawnikami. Szukam orzeczenia NSA, gdzie rozpatrywano kwestię importu i nakładania cła na silnik, nadwozie i zawieszenie aut z Niemiec.
forum dobreprogramy, czy też cdaction, to nie są najlepsze miejsca na próbę oceny i analizy zapisów umowy licencyjnej. Tutaj spodziewam się podejścia prawniczego.

Ostatnia edycja:
Jeszcze lepsza jest sytuacja jak zainstalujesz sobie system na maszynie wirtualnej. Otóż jeśli komputer = płyta główna + procesor to nie powinno stwarzać problemów licencyjnych zainstalowanie tej samej wersji systemu operacyjnego na komputerze fizycznym oraz na n wirtualnych maszynach uruchamianych na tym samym fizycznym komputerze. Jednak przy próbie aktywowania systemu w Virtual PC wyskakuje błąd i informacja, że próbuję nielegalnie zainstalować OS na kolejnym komputerze.

Sebo napisał:
Jeszcze lepsza jest sytuacja jak zainstalujesz sobie system na maszynie wirtualnej. Otóż jeśli komputer = płyta główna + procesor to nie powinno stwarzać problemów licencyjnych zainstalowanie tej samej wersji systemu operacyjnego na komputerze fizycznym oraz na n wirtualnych maszynach uruchamianych na tym samym fizycznym komputerze. Jednak przy próbie aktywowania systemu w Virtual PC wyskakuje błąd i informacja, że próbuję nielegalnie zainstalować OS na kolejnym komputerze.

Wirtualny to również maszyna.
w licencji eula jest wymieniona informacja odnośnie maszyn wirtualnych.

Możliwe, że płyta główna, procesor oraz pamięć można nazwać komputerem ( co z kartą graficzną? PC nie uruchomi się bez niej i nie będzie działał. Nie mówimy o serwerze, gdzie jest jedno urządzenie wyświetlające obraz dla iluś logicznych komputerów - płyta, CPU ram i HDD).
Niemniej jeżeli wymienie tylko płytę główną? (co mogę zrobić już teraz - zamienić się z Tatą, ma nowszy model gdzie mogę później ulokować potem Phenoma II).
MS może mieć kłopot. Oto w ciągu roku można wymienić wszystko po trochu i nadal to będzie komputer. Próba ograniczenia rozbudowy, bez jasnego zapisu w umowie, jest kontrowersyjna.

cacum3 napisał:
Możliwe, że płyta główna, procesor oraz pamięć można nazwać komputerem ( co z kartą graficzną? PC nie uruchomi się bez niej i nie będzie działał. Nie mówimy o serwerze, gdzie jest jedno urządzenie wyświetlające obraz dla iluś logicznych komputerów - płyta, CPU ram i HDD).
Niemniej jeżeli wymienie tylko płytę główną? (co mogę zrobić już teraz - zamienić się z Tatą, ma nowszy model gdzie mogę później ulokować potem Phenoma II).
MS może mieć kłopot. Oto w ciągu roku można wymienić wszystko po trochu i nadal to będzie komputer. Próba ograniczenia rozbudowy, bez jasnego zapisu w umowie, jest kontrowersyjna.

kupujesz windowsa oem do jednego komputera.
Jeśli chcesz się bawić w rozbudowę, to kup sobie XP w wersji BOX,albo windows 7 (bo wtedy możesz sobie między swoimi komputerami przenosić,ale tylko jeden może być aktywny).
Licencja OEM daje prawo do jednego kompa (chyba że wymiana płyty była z przyczyn gwarancyjnych na co warto mieć potwierdzenie, MS tylko taką wymianę jest w stanie zaakceptować)
Windows 7 upgrade, zmienia Ci tylko wersje windowsa, licencja nadal jest OEMowa (jak odszukam maila od MS,to ci wkleję jego treść)

Zapis mówiący o przypisaniu do komputera danej kopii systemu operacyjnego nie odnosi się w żaden sposób do rozbudowy komputera. Rozbudowa to nie wymiana całego komputera.
Przedstaw mi tok rozumowania zmierzający do udowodnienia, że wymiana płyty głównej = się wymianie komputera. Co z tego, że z biegiem lat zostanie Ci tylko wentylator z poprzedniego komputera. Grunt, że nie dokonałeś wymiany całego komputera (płyta, CPU, zasilacz, RAM, Dysk, karta graficzna, obudowa, napędy) za jednym podejściem. Brak jakiegokolwiek wskazania w umowie, że wymiana części jest tożsama z wymianą komputera oznacza, że można dokonywać dowolnych, stopniowych modyfikacji.
Rozumiesz w czym rzecz? To co nie jest zabronione, jest dozwolone.
Kupić BOX.
Gdybym miał pewność, że wymiana płyty głównej skutkuje unieważnieniem licencji to i owszem. Ale nie ma tego wprost powiedzianego, dlatego nie będę wydawał niepotrzebnie pieniędzy.

cacum3 napisał:
Zapis mówiący o przypisaniu do komputera danej kopii systemu operacyjnego nie odnosi się w żaden sposób do rozbudowy komputera. Rozbudowa to nie wymiana całego komputera.
Przedstaw mi tok rozumowania zmierzający do udowodnienia, że wymiana płyty głównej = się wymianie komputera. Co z tego, że z biegiem lat zostanie Ci tylko wentylator z poprzedniego komputera. Grunt, że nie dokonałeś wymiany całego komputera (płyta, CPU, zasilacz, RAM, Dysk, karta graficzna, obudowa, napędy) za jednym podejściem. Brak jakiegokolwiek wskazania w umowie, że wymiana części jest tożsama z wymianą komputera oznacza, że można dokonywać dowolnych, stopniowych modyfikacji.
Rozumiesz w czym rzecz? To co nie jest zabronione, jest dozwolone.
Kupić BOX.
Gdybym miał pewność, że wymiana płyty głównej skutkuje unieważnieniem licencji to i owszem. Ale nie ma tego wprost powiedzianego, dlatego nie będę wydawał niepotrzebnie pieniędzy.

Sign In

" Co to jest zmodernizowany komputer?
Zmodernizowany komputer to system komputerowy, którego elementy sprzętowe zostały zmodyfikowane w znacznym stopniu, co może skutkować koniecznością uzyskania nowej licencji na system operacyjny, ponieważ w wyniku tych modyfikacji powstał w rzeczywistości „nowy” komputer.
Zazwyczaj można modernizować lub wymieniać wszystkie składniki sprzętowe w komputerze klienta bez wpływu na prawa użytkownika do licencji na oryginalny system operacyjny firmy Microsoft w wersji OEM, z wyjątkiem modernizacji lub wymiany płyty głównej.
Modernizacja płyty głównej jest uznawana za zbudowanie „nowego komputera osobistego”, na który nie można przenieść oprogramowania systemu operacyjnego firmy Microsoft w wersji OEM z innego komputera. Jeśli płyta główna zostanie zmodernizowana lub wymieniona z dowolnego powodu innego niż jej usterka, powstanie nowy komputer i trzeba będzie uzyskać licencję na nowy system operacyjny.
Jeśli płyta główna zostanie wymieniona z powodu usterki, NIE trzeba kupować nowej licencji na system operacyjny dla takiego komputera. Uszkodzona płyta główna musi zostać wymieniona na taki sam model tej samej marki lub zamiennik/odpowiednik tego samego producenta zgodnie z postanowieniami gwarancji udzielonej przez tego producenta.
Ta reguła licencjonowania wynika przede wszystkim z Umowy Licencyjnej Użytkownika Oprogramowania (EULA) oraz obowiązku świadczenia pomocy technicznej w odniesieniu do oprogramowania określonego w tej umowie. Umowa EULA to zestaw praw do użytkowania przyznawanych użytkownikowi przez producenta komputerów, który dotyczy tylko praw do oprogramowania zainstalowanego na danym komputerze. Firma typu System Builder ma obowiązek świadczyć pomoc techniczną w zakresie oprogramowania zainstalowanego na tym komputerze. Wiedząc, że w miarę upływu czasu użytkownicy modernizują różne składniki w swoich komputerach, firma Microsoft musiała przyjąć jeden składnik podstawowy, który definiowałby oryginalny komputer. Ponieważ płyta główna zawiera procesor i stanowi „serce i mózg” komputera, wymiana płyty głównej (z powodu innego niż usterka) oznacza w zasadzie zbudowanie nowego komputera. Nie można zatem oczekiwać, że firma typu System Builder, która zbudowała oryginalny system, będzie świadczyć pomoc techniczną w odniesieniu takiego nowego komputera, którego tak naprawdę nie wyprodukowała.
"

jako system builder możesz także potraktować użytkownika który sobie sam instaluje system operacyjny

Dziękuję bardzo. Potrzebuję takiej odpowiedzi na piśmie od MS, ewentualnie drogą elektroniczną z kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
Mam do myślenia i dużo mi to ułatwi.

cacum3 napisał:
Dziękuję bardzo. Potrzebuję takiej odpowiedzi na piśmie od MS, ewentualnie drogą elektroniczną z kwalifikowanym podpisem elektronicznym.
Mam do myślenia i dużo mi to ułatwi.

to nie musi być na piśmie.
Na stronie oem.microsoft.com masz tą informacje.
Wymaga to konta w LiveID i prawdopodobnie podłączenia się do OEMów (firm)

greg1003 napisał:
Sign In(...)Modernizacja płyty głównej jest uznawana za zbudowanie „nowego komputera osobistego” (...)
Firma typu System Builder ma obowiązek świadczyć pomoc techniczną w zakresie oprogramowania zainstalowanego na tym komputerze. Wiedząc, że w miarę upływu czasu użytkownicy modernizują różne składniki w swoich komputerach, firma Microsoft musiała przyjąć jeden składnik podstawowy, który definiowałby oryginalny komputer. Ponieważ płyta główna zawiera procesor i stanowi „serce i mózg” komputera, wymiana płyty głównej (z powodu innego niż usterka) oznacza w zasadzie zbudowanie nowego komputera. Nie można zatem oczekiwać, że firma typu System Builder, która zbudowała oryginalny system, będzie świadczyć pomoc techniczną w odniesieniu takiego nowego komputera, którego tak naprawdę nie wyprodukowała."
jest uznawana, oznacza w zasadzie, trudno oczekiwać... to nie są jednoznaczne stanowiska... Oczywiście, licencjodawca może w zasadzie dowolnie kształtować warunki licencji, gdyż ma ku temu prawo, ale powinny być jednak one jak najbardziej jednoznacznie zapisywane, tak, aby unikać sytuacji interpretacyjnych... Tak, dobrze by zobaczyć jednoznaczne stanowisko na piśmie...
greg1003 napisał:
to nie musi być na piśmie.
Na stronie oem.microsoft.com masz tą informacje.
strona Internetowa to nie jest zbyt wiarygodne źródło informacji, z różnych powodów zresztą... ale tak dla porządku: http://www.microsoft.com/poland/info/copyright.mspx, a w szczególności akapit: UWAGA DOTYCZĄCA DOKUMENTÓW DOSTĘPNYCH W TEJ WITRYNIE SIECI WEB.

Ostatnia edycja:
Potrzebne na piśmie choćby z powodów jakie znajdują się w niniejszym tekście:
FIRMA MICROSOFT I/LUB JEJ DOSTAWCY NIE GWARANTUJĄ PRZYDATNOŚCI INFORMACJI ZAWARTYCH W WYMIENIONYCH DOKUMENTACH I TOWARZYSZĄCYCH IM ILUSTRACJACH DO JAKICHKOLWIEK CELÓW. WSZYSTKIE DOKUMENTY TEGO TYPU I ODPOWIEDNIE ILUSTRACJE SĄ OFEROWANE BEZ ŻADNYCH GWARANCJI W STANIE "TAK JAK JEST". FIRMA MICROSOFT I/LUB JEJ ODPOWIEDNI DOSTAWCY NINIEJSZYM NIE UDZIELAJĄ ŻADNYCH GWARANCJI ANI NIE ZAPEWNIAJĄ SPEŁNIENIA ŻADNYCH WARUNKÓW DOTYCZĄCYCH PODANYCH INFORMACJI, W TYM DOROZUMIANYCH GWARANCJI ANI WARUNKÓW PRZYDATNOŚCI HANDLOWEJ UŻYTECZNOŚCI DLA OKREŚLONYCH CELÓW, TYTUŁU WŁASNOŚCI ANI NIENARUSZALNOŚCI PRAW AUTORSKICH. W ŻADNYM WYPADKU FIRMA MICROSOFT I/LUB JEJ ODPOWIEDNI DOSTAWCY NIE PONOSZĄ ODPOWIEDZIALNOŚCI ZA JAKIEKOLWIEK SZKODY SZCZEGÓLNE, BEZPOŚREDNIE LUB WTÓRNE ANI JAKIEKOLWIEK INNE SZKODY POWSTAŁE NA SKUTEK UTRATY MOŻLIWOŚCI UŻYTKOWANIA, DANYCH LUB ZYSKÓW SPOWODOWANEJ DZIAŁANIEM WYNIKAJĄCYM Z UMOWY, ZANIEDBANIEM LUB INNYM POŚREDNIM DZIAŁANIEM ORAZ ZE WZGLĘDU NA UŻYCIE LUB ZASTOSOWANIE INFORMACJI DOSTĘPNYCH NA TYM SERWERZE.

DOKUMENTY I TOWARZYSZĄCE IM ILUSTRACJE, PUBLIKOWANE NA TYM SERWERZE, MOGĄ ZAWIERAĆ NIEŚCISŁOŚCI TECHNICZNE LUB BŁĘDY DRUKARSKIE. INFORMACJE SĄ OKRESOWO AKTUALIZOWANE. FIRMA MICROSOFT I/LUB JEJ ODPOWIEDNI DOSTAWCY MOGĄ W DOWOLNYM CZASIE WPROWADZIĆ UDOSKONALENIA I/LUB ZMIANY W OPISANYCH TUTAJ: PRODUKCIE (PRODUKTACH) I/LUB PROGRAMIE (PROGRAMACH).

Pojawia się jeszcze jedno zagadnienie - jeżeli kupiłbym, osobno Windows OEM XP czy też Vistę Home i trzymając w pudełku na półce, bez instalowania kiedykolwiek tej kopii, używał Windows 7 aktualizacja to. No właśnie to co? Czy żebym miał prawo do aktualizacji, muszę aktywować produkt? Z umów znowu nic takiego nie wynika.

Powrót