Problem z liceum

• Autor wątku Autor wątku ziomal46
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ziomal46

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Dostałem się do liceum.
Byłem już na liście, zapłaciłem jakąś składkę.
Wszystko było NIBY ok.
Dzisiaj rano zadzwonili i kazali przyjść do szkoły.
Powiedzieli mi tam, że mnie wywalają.
Teraz nie wiem co zrobić.
Nabór skończył się miesiąc temu i do żadnego dobrego liceum mnie nie przyjmą.
1.Czy w ogóle mają prawo mnie tak wyrzucić bez pisemnego wytłumaczenia i przede wszystkim chwilę przed rokiem szkolnym zostawiając mnie z ręką w nocniku.
2.Co mam teraz zrobić?
Iść do kuratorium?
Coś oni poradzą?
bo inaczej nie dostane się do żadnej szkoły, albo przy dobrych wiatrach dostane się do zawodówki.
Pomocy!!!!!!!!!!

Jeśli na to pytanie nie możecie odpowiedzieć.
To Czy jeżeli zostałem przyjęty do szkoły to już jestem jej uczniem?
Potrzebna jest rada pedagogiczna, aby mnie wywalić przed 1 września?

A dlaczego Cię wywalili? uzasadnili to jakoś?

dobra nie ważne załatwiłem to

Ja sam nie wieże, że to pisze.
Sprawa ma się tak.
Zostaje wywalony z powodu tego, że niby mam złą opinię (ktoś zadzwonił do szkoły i coś nagadał). W gim mam doskonałą 6 z zachowania dostałem na koniec,
jutro ma mi wręczyć pisemny powód.
Czy mam takie prawo na podstawie plotek mnie wyrzucić?
Iść potem z tą kartka do kuratora?
W ogóle bez żadnej rady pedagogicznej miesiąc po zakończeniu naboru może mnie usunąć ze szkoły PUBLICZNEJ?

1.08.2009r dostałem list
Dyrekcja X liceum ogólnokształcącego im. XXX w XXX informuje, że powodem skreślenia XXX z listy osób przyjętych do szkoły było zatajenie istotnych informacji i wprowadzenie w błąd komisji rekrutacyjnej przy XXX
teraz chce na niego odpisać
Co jest nie tak z moim odwołaniem
..............................................
( miejscowość i data )

do Kuratorium oświaty w województwie XXX
za pośrednictwem
Liceum ogólnokształcącego x w xxx

Odwołujący..............

syg.akt...............

ODWOŁANIE OD DECYZJI
Na podstawie art. 127 w związku z art. 129 ustawy z dnia 14 czerwca 1960 roku – Kodeks postępowania administracyjnego (Dz.U. z 2000 roku Nr 98, poz. 1071 z późniejszymi zmianami) odwołuję się od decyzji dyrektora [dane szkoły] z dnia 04.08.09r.

Decyzji tej zarzucam:
1) naruszenie art.107 kpa poprzez brak powołanie podstawy prawnej, uzasadnienia faktycznego i prawnego, pouczenia, pouczenia o dopuszczalności wniesienia powództwa lub skargi.
2) Naruszenie art. 39 ust 2 Ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty poprzez brak decyzji rady pedagogicznej, zaksięgowania opinii samorządu uczniowskiego
I wnoszę o:

-uchylenie decyzji i orzeczenie ,iż brak jest podstaw do skreślenie z listy uczniów[moje nazwisko],ewentualnie
-o uchylenie decyzji i przekazaniu sprawy do ponownego rozpoznania.

UZASADNIENIE

Po pozytywnym rozpatrzeniu podania prze komisję rekrutacyjną o przejęcie mnie do[dane liceum]. Zostałem wpisany na listę uczni 2-4.07.2009r.
4.08.2009r. Dostałem list z informacją od dyrekcji szkoły o skreśleniu mnie z listy osób przyjętych do tej szkoły. Próbowałem się skontaktować z dyrekcją, lecz poinformowano mnie, że dyrektor „Nie ma ochoty się ze mną widzieć. Załatwił już sprawę wysłaniem listu”.
teraz jest ok.
jak nie to proszę pomóżcie to napisać.
Dziś muszę to zanieść.
i co z tym zrobić?
wysłać do tego kuratorium, czy zanieść do szkoły a oni to wyślą
Podać adres kuratorium czy starczy tylko do Kuratorium oświaty w województwie XXX.
Jeśli trzeba adres to gdzie go umieścić?
gdzie jeszcze wysłać oprócz kuratorium?
do rzecznika praw ucznia, ministerstwa edukacji narodowej, rzecznika praw obywatelskich.
I do każdego osobno takie samo pismo?

Przede wszystkim Nazwy Instytucji i stanowsko Dyrektor pisz z wielkej litery. i nie 'uczni' a uczniów.
pozdrawiam
netka

Trudno odpowiedzieć na twoje pytania bo nadal nie wiemy jakie to informacje zataiłeś. Są szkoły, które nie przyjmują np. uczniów, którzy mieli kontakt z narkotykami, byli notowani itd. Moim zdaniem w szkołach publicznych tak nie powinno być ale niestety czasem tak bywa. Poza tym w uzasadnienu szkoły była mowa o wprowadzeniu w błąd Komisji Rekrutacyjnej - to może być powodem usunięcia z listy osób przyjętych. Sama w pracy miałam taki przypadek, uczeń przyniósł liczne dyplomy za osiągnięcia sportowe, co dawało przy rekrutacji dodatkowe pkt a potem okazało się, że je podrobił. Został usunięty z listy przyjętych ponieważ po odjęciu tych pkt na jego miejsce dostała się inna osoba a jego wynik spowodował, że spadł na dół listy i niestety nie dostał się do szkoły - w grę wchodzi liczba punktów.

Powrót