Problem z mężęm - pomocy!

• Autor wątku Autor wątku ewa094
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

ewa094

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Mąż notorycznie nadużywa alkoholu. Wynikiem tego są co dzienne awantury. Znęca się psychicznie, jest agresywny, użuwa wulgarnch słów, grozi, że zrobi komuś krzywdę. Nie wiem co robić. Zastanawiam się nad rozwodem, ale nie mam pojęcia jak to wszystko przebiega. Dom (działka) jest własnością męża i dlatego boję się podjąć jakiekolwiek kroki w tym kierunku. W dodatku mąż zapowiada, że przestanie wspierać mnie finansowo, a na utrzymaniu mamy trójkę dzieci w wieku szkolnym. Proszę pomóżcie! - nie wiem co robić!

Ewa.

Znam tę stronę, ale chciałabym otrzymać tutaj jakieś informację, oczywiście jeżeli jest to możliwe.

Czy mógłby ktoś jeszcze się wypowiedzieć w tej sprawie?

A o co pytasz?
Chcesz występować o rozwód? Nikt za Ciebie nie podejmie takiej decyzji.
Rodzice mają obowiązek alimentacyjny wobec dzieci, więc możesz (w imieniu dzieci) wystapić o alimenty (nawet bez rozwodu).
Przy rozwodzie można wnioskować o podział użytkowania mieszkania (chyba nawet jeśli jest to wyłączna własność jednej ze stron).

[cytat="demagogia"]A o co pytasz?
Chcesz występować o rozwód? Nikt za Ciebie nie podejmie takiej decyzji.
Rodzice mają obowiązek alimentacyjny wobec dzieci, więc możesz (w imieniu dzieci) wystapić o alimenty (nawet bez rozwodu).
Przy rozwodzie można wnioskować o podział użytkowania mieszkania (chyba nawet jeśli jest to wyłączna własność jednej ze stron).[/cytat]
Pytam o to, jak wyglądają te wszystkie procedury związane z rozwodem. Ja się na tym nie znam i nie wiem czego mogę się spodziewać. Czy rozwód dostanę gdy wystąpie o niego? Chyba nie, więc dlatego chce się dowiedzieć czegoś więcej.

Podział mieszkania? - jaki to ma sens? I tak będziemy mieszkać pod jednym dachem i nic to nie zmieni.

sens jest zawsze walczyć?tak!!!!Chyba nie chcesz skazywać siebie i dzieci na horror?Może warto zmienić miejsce zamieszkania?Oczywiście,sytuacja jest patowa,ale bez próby zmiany,nadal będzie patowa!!!Życzę powodzenia i wierzę w Twoją wygraną..

[cytat:ghlirws3]
Czy rozwód dostanę gdy wystąpie o niego?
[/cytat:ghlirws3]
Moim zdaniem - alkoholizm jest ważnym powodem do skutecznego starania się o rozwód.
Podział mieszkania? - jaki to ma sens?
Tutaj nie potrafię się wypowiedzieć, bo generalnie sąd na rozwodzie rozstrzyga o sposobie korzystania ze wspólnego mieszkania, ale przecież w świetle prawa nie jest ono wspólne, bo prawo własności przysługuje tylko mężowi, więc nie wiem jak to rozwiąże sąd.
I tak będziemy mieszkać pod jednym dachem i nic to nie zmieni
No nie wiem?
Po rozwodzie były możę żądać opuszczenia swojej własności.
Chyba nam sie nie zdarzyło (a może mi tylko to umknęło) w dziale Rodzinnym, aby ktoś opisał nam co sąd na taką sytuację postanawia, gdy mieszkanie jest własnością tylko jednego małżonka.
Ja cały cza twierdzę, że nie może nic narzucać osobie która jest właścicielem danego lokalu i nie wiążą ją już więzy małżeńskie i zapisy Kro.

A co z podziałem majątku, jak to wygląda? Przecież to jest jeden z czynników na które muszę zwracać uwagę podejmując decyzję co do rozwodu.

[cytat:10kovund]
A co z podziałem majątku, jak to wygląda?
[/cytat:10kovund]
Wszystko to co zostało zakupione ze wspólnych środków (wchodzą w to dochody każdego małżonka) wchodzi do wspólności majątkowej i podlega podziałowi majątku dorobkowego.

Miałam podobną syt. rodzinną i dostałam rozwód na pierwszej sprawie, były mąż ma ograniczone prawa rodzicielskie. Poproś szkołę - wychowawców dzieci o napisanie opini do sądu o Tobie i dzieciach. Jeśli opinia bedzie pozytywna sąd może nie chcieć przesłuchać świadka, którego musisz mieć na spr. rozwodowej, ktory poświadczy że dobrze zajmujesz się dziećmi.
W każdym mieście jest CENTRUM POMOCY RODZINIE. Znajdziesz tam bezpłatną pomoc prawną i psychologiczną. W razie problemu z napisaniem jakiegokolwiek pozwu do sądu, oni zrobią to za Ciebie. WALCZ, DASZ RADĘ !!! Powodzenia!!!

to jeszcze raz ja. dodam, że nie wystepowałam o ograniczenie wladzy. Sąd sam tak zadecydowal. Radziłabym najpierw zlożyć pozew o alimenty. bo bedziesz już zabezpieczona finansowo. Po rozstrzygniętej sprawie o alimenty składaj dopiero o rozwod, bo jesli mąż będzie złośliwy to rozwod może się przeciągnąć na kilka rozpraw i dopiero na ostatniej spr. rozwodowej przyznane ci będą alimenty. Jeśli mąż robi awantury, dzwoń ZAWSZE na policję. Bedziesz miała dodatkową podkładkę do sądu a nawet i do prokuratury gdybyś zdecydowala się oddać sprawę o znęcanie się nad rodziną. Wtedy, w zalezności od wyroku prokuratury, nawet możesz starać się o jego eksmisję. Mam nadzieję, że trochę pomoglam

W tej sytuacji pierwsze i najważniejsze to właśnie złożenie pozwu o alimenty dla dzieci, ale jeśli Pani nie pracuje to również Panią mąż musi zabezpieczyć finansowo, a więc jeśli byłoby tak jak piszę to w jednym pozwie powinna Pani wystąpić o alimenty na dzieci i na siebie.

Powrót