Problem z mieszkaniem

• Autor wątku Autor wątku Olga Nowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Olga Nowak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam problem!!!
W 1998 roku moja babcia zamieniła mieszkanie z jednej miejscowości do drugiej, ze względów zdrowotnych. Jest to mieszkanie lokatorskie. Babcia była głównym najemcą, a ja zostałam tam odrazu zameldowana. W marcu 2007 roku moja babcia zmarła, a ja zwróciłam się z prośbą do spółdzielni o przydział wymienionego mieszkania. Zarząd spółdzielni na posiedzeniu negatywnie rozpatrzył wniosek o przydzielenie mi tego lokalu. Czy spółdzielnia postąpiła zgodnie z prawem, i czy faktycznie musze opuścić to mieszkanie w ciągu 30 dni nie mając gdzie iść?
Nadmieniam, że jest to mieszkanie spółdzielcze lokatorskie, a nie własnościowe.
Prosze o pomoc.

babcia miała oplacony wklad mieszkaniowy i placila czynsz ty bylaś tam zameldowana jako opieka nad babcią.dlaczego społdzielnia chce przejąć cały wklad mieszkaniowy babci.poszukaj w przepisach spółdzielni.
lub poszukaj pare adresów w innych miejscowościach i napisz do prezesa innej spółdzielni co w takim wypadku.
pozdrawiam marian

[cytat:2vlavqlq]
Art. 25. [Śmierć członka] § 1. Członka zmarłego skreśla się z rejestru członków spółdzielni ze skutkiem od dnia, w którym nastąpiła śmierć. Osobę prawną będącą członkiem spółdzielni skreśla się z rejestru członków ze skutkiem od dnia jej ustania.

§ 2. Jeżeli zmarły członek pozostawił więcej niż jednego spadkobiercę, spadkobiercy powinni w celu wykonywania przechodzących na nich praw majątkowych zmarłego ustanowić wspólnego pełnomocnika lub wskazać zarządcę ustanowionego przez sąd przy odpowiednim zastosowaniu przepisów Kodeksu cywilnego o zarządzie rzeczą wspólną.

Art. 26. [Wypłacenie udziału] § 1. Udział byłego członka wypłaca się na podstawie zatwierdzonego sprawozdania finansowego za rok, w którym członek przestał należeć do spółdzielni. Sposób i terminy wypłaty określa statut.
[/cytat:2vlavqlq]
http://www.idn.org.pl/sonnszz/prawo_spoldzielcze1.htm

Spółdzielnia nie chce przejąć wkładu mieszkaniowego mam go wybrać tzn ja nie moge ale moja ciocia i mama dziedziczą wkład, mogą go wybrać bo nikt nie napisał żadnego pisma, że sie nie należy chciałam poprostu zostawić ten wkład i dalej mieszkać w tym lokalu. Wkład mieszkaniowy jest tak mały, że nie starczy nawet na pokój z kuchnią po za tym nie jest mój chodzi mi poprostu o to czy mają mnie prawo z tamtąd wywalić? A ja mam mieszkać pod mostem?

Powrót