Problem z mieszkaniem

• Autor wątku Autor wątku cosmika
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cosmika

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. W czerwcu br. zmarł mój ojciec, który był po rozwodzie z moją mamą - nie było przeprowadzonej sprawy o podział majątku, tak więc dalej był współwłaścicielem mieszkania, gdzie mieszka tylko moja mama. Ojciec ożenił się kilka miesięcy przed śmiercią z inną kobietą. Problemem jest mieszkanie moich rodziców - czy obca kobieta, która wyszła za mąż za mojego ojca ma prawo do części mieszkania mojej mamy ??? Proszę o pomoc.

Powinna zostać przeprowadzona sprawa o podział majątku po Twoich rodzicach - celem ustalenia jaka część ich majątku wspólnego należy się ojcu. Twoja mama jest właścicielem pozostałej części majątku wspólnego. Zaś w sprawie spadkowej po ojcu bierze udział druga jego żona i Ty (Twoja mama, jako pierwsza żona, nie).

Dziękuję bardzo za odpowiedź, chociaż nie powiem, że jestem z niej zadowolona. :rolleyes: Ale cóż, tak to jest jak się nie załatwi takich spraw wcześniej. Teraz zupełnie obca kobieta będzie miała prawo do mieszkania, w którym ojciec nie mieszkał już x-czasu, nie wspomnę już o odczuciach mojej mamy, nie wiem jak to będzie...
Pozdrawiam.

jeżeli dobrze myślę i jesteś jedyną córką to macocha ma prawo do 1/4 mieszkania

Powrót