Problem z nieuczciwym sprzedawcą części samochodowych.

• Autor wątku Autor wątku Pabloooo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pabloooo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, potrzebuje porady osób znających się w w/w przypadkach, zacznę od opisania sprawy:
Ponieważ zepsuła mi się skrzynia w aucie (automat) postanowiłem poszukać jej na allegro, natrafiłem na aukcję:
SKRZYNIA TIPTRONIC A6 S6 C5 4.2 V8 ECF po remoncie (4902802783) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Po skontaktowaniu się z owym sprzedawcą okazało się, że posiada on w/w skrzynię i jest gotowy ją sprzedać zaznaczając, że skrzynia jest w pełni sprawa, wyjęta z jeżdżącego auta w dodatku jest po "remoncie" (jak pisze w aukcji) niestety sprzedający nie był w stanie przedstawić na to papieru (rzekomo auto kupił od jakiegoś "chłopa"), sprzedaż sfinalizowaliśmy poza allegro (wiem, wiem głupota ale cóż zrobić, na szczęście nie mogłem się dodzwonić do sprzedawcy więc posiadam wszelkie smsy, oraz maile z podliczeniem kosztów itd.
Po wysłaniu skrzyni została ona odebrana i zamontowana (mechanik po jej obejrzeniu stwierdził "naprawę to ona widziała chyba na papierze"), po zamontowaniu zaczęły się schody, skrzynia nie równo pracowała wyświetlała błędy, kompletny śmieć, próby kontaktu ze sprzedawcą po zgłoszeniu w/w problemów były wręcz niemożliwe nie odbierał w ogóle telefonów, usilnie próbował mi wmówić, że to wina złego montażu, bo u niego skrzynia działała (co się później okazało skrzynia przeleżała w garażu miesiąc (zapewne długoooo dłużej)) kolor oleju w skrzyni CZARNY (spalony)
Po tym stwierdziłem, że być może faktycznie mechanik coś skopał, więc zamówiłem drugą skrzynię która została zamontowana w tym samym zakładzie i o dziwo... do dzisiaj pięknie działa, także to nie wina montażu.

Prawnik polecił mi wykonanie opinii biegłego rzeczoznawcy, tak też postąpiłem, w opinii ewidentnie stwierdzono uszkodzenie mechaniczne skrzyni (złom)

Byłem na Policji powiedzieli, że owszem mogą przyjąć zgłoszenie ale w przeciągu tygodnia zostanie ono umorzone (??)

I teraz pytanie jak takiego sprzedawcę ukarać w maksymalny sposób (jak zgłosić sprawę na Policję aby jej nie umorzyli) i jak szybko odzyskać pieniądze ??

Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam

Nikt nie jest w stanie pomóc ??

Nawiązując do opinii policji, odpowiedz sobie na podstawowe pytanie: jak udowodnisz sprzedawcy, że przysłał Ci tę, a nie inną skrzynię?

Czyli rozumiem, że ów sprzedawca w dalszym ciągu może wciskać ludziom buble zganiając na niewłaściwy montaż itd, a co z gwarancją rozruchową? możliwością zwrotu towaru (bo kupowany na odległość)

Powrót