Problem z OC

• Autor wątku Autor wątku adamuscm
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

adamuscm

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,
mam pewien problem z zawarciem nowej polisy OC. Mój samochód jest "składakiem" przez co w dowodzie rejestracyjnym nie mam wpisanej daty produkcji a mam wpisaną datę złożenia samochodu. Samochód został wyprodukowany w 1991roku, złożony w 1996r i taką datę mam w dowodzie. Teraz znalazłem nowego ubezpieczyciela, u którego muszę podać rok produkcji i to on będzie widniał na polisie. Czy jeśli zatrzyma mnie policja z polisą, w której będę miał wpisany rok produkcji 1991, a w dowodzie mam rok złożenia 1996 to mogę mieć z tego powodu jakieś problemy?

z góry dziękuję za pomoc

Najważniejsze dane, które muszą być zgodne w dowodzie i polisie to - nr nadwozia, ew. nr rejestracyjny
A co stoi na przeszkodzie żeby agent wpisał datę z dowodu - inna cena na polisę?

Chce wykupić ubezpieczenie w Benefi i tam jest możliwość tylko wykupienia ubezpieczenia przez internetowy formularz. Model mojego samochodu był produkowany w latach 1991-1994 później już była nowsza wersja tego modelu gdzie występują pewne różnice odnośnie silnika. Czyli jeśli będzie na polisie różnica tylko rok produkcji i rok złożenia to nie powinno być problemu? Pytałem się ubezpieczycieli i nie potrafili mi powiedzieć czy takie coś jest zgodne z prawem i czy nie będę miał ewentualnych problemów na drodze.

Jak się policjant uprze, to po numerze VIN dojdzie, jaka jest naprawdę data produkcji, ale skoro w dowodzie masz 1996, to taką też podaj do polisy. Większe kłopoty będziesz miał, gdy będą różne daty w OC i DR, bo w przypadku kolizji musisz przesłać ksera DR i polisy OC - jak wykryją rozbieżności, to może być nieciekawie.

W dowodzie mam skreśloną datę produkcji a jest napisana data złożenia. Sam już nie wiem co mam zrobić. Bo w wypadku podania daty 1996 nie mogę kupić polisy w benefi gdzie mogę zaoszczędzić parę stówek.

[cytat="adamuscm"]W dowodzie mam skreśloną datę produkcji a jest napisana data złożenia. Sam już nie wiem co mam zrobić. Bo w wypadku podania daty 1996 nie mogę kupić polisy w benefi gdzie mogę zaoszczędzić parę stówek.[/cytat]
[lex:35dt0kc8]Dz.U.2007.137.968 (R) Szczegółowe czynności organów w sprawach związanych z dopuszczeniem pojazdu do ruchu oraz wzory dokumentów w tych sprawach.
Załącznik nr 1 INSTRUKCJA W SPRAWIE REJESTRACJI POJAZDÓW
§ 11. 2. Dane i informacje z bazy danych drukuje się odpowiednio w poszczególnych rubrykach dowodu rejestracyjnego i pozwolenia czasowego, stosując następujące zasady:
25) w rubryce ?ROK PRODUKCJI? - wpisuje się rok kalendarzowy, w którym pojazd został wyprodukowany, określony przez producenta; w przypadku pojazdu marki ?SAM? jest to rok zbudowania tego pojazdu; [/lex:35dt0kc8]

Powrót