PROBLEM z OC

• Autor wątku Autor wątku maciek102
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maciek102

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
W lipcu 2007r skończyło mi się ubespieczenie OC .Bez wypowiedzenia umowy ubezpieczyłem samochód w innej firmie 2 grudnia 20008r.W okresie braku ubezpieczenia samochód stał nieużywany a ja przebywałem zagranicą. 'Stara 'firma ubezpieczeniowa nie przypominała mi o przedłużeniu ubezpieczenia ani do tej pory nie upomina się o dokonanie zapłaty za okres braku ubezpieczenia.Czy ze względu że mineło już 1,5 roku stara umowa ubezpieczeniowa wygasła i przestała obowiązywać?czy firma ubezpieczeniowa w której nie złożyłem wypowiedzenia umowy 1,5 roku temu może domagać się w przyszłości zapłaty za ten okres? czy umowa samoczynnie przestała obowiązywąć ze względu na miniony okres ubezpieczenia ? lub z innego powodu? Czy UFG może nałożyć na mnie kare wstecz za nieposiadanie OC pomimo braku kolizji i garażowania samochodu w tym czasie oraz aktualnym posiadaniu ubezpieczenia OC w innej firmie. Proszę o odpowiedz i poradę

Towarzystwo ubezpieczeniowe na pewno upomni się o zaległe składki.Umowa OC jest przedłużana automatycznie,jeśli nie wypowie się jej najpóźniej na dzień przed końcem okresu na jaki została zawarta.Nie ma znaczenia ,że samochód nie był w tym czasie w ruchu.Każdy zarejestrowany pojazd musi posiadać OC.

Czy umowa przedłużała się automatycznie 2 razy co roku za każdym razem po upływie kolejnych 12 miesięcy czy tylko raz po pierwszym upływie terminu? a po tym termine przestaje obowiązywać? Czy UFG może nałożyć na mnie kare wstecz za brak OC pomimo aktualnego posiadania ubezpieczenia OC ?

Umowa nie "przedłuża się" automatycznie, jeśli ostatnia składka nie została opłacona w całości, więc masz "zaległości" najwyżej z jednego roku. A jeśli jeszcze wcześniejsza składka nie została opłacona w całości (np. nie zapłacona ostatnia rata), to umowa nie "przedłużyła się" ani razu.
UFG - tak.

maciek102 napisał:
Czy umowa przedłużała się automatycznie 2 razy co roku za każdym razem po upływie kolejnych 12 miesięcy czy tylko raz po pierwszym upływie terminu? a po tym termine przestaje obowiązywać? Czy UFG może nałożyć na mnie kare wstecz za brak OC pomimo aktualnego posiadania ubezpieczenia OC ?

umowa obowiązuje bezterminowo wiec dopóki jej nie wypowiesz bedzie sie przedłużała i bedą rosły zaległości,UFG nie nałoży kary bo OC posiadasz

Jezeli w ciągu eksploatacji samochodu choć przez jeden dzień nie miałeś wykupionej polisy OC to UF może nałożyć karę. Jednak jeżeli nie wypowiedziałeś umowy u poprzedniego ubezpieczyciela to umowa była jak najbardziej ważna, więc UFG nie powinien sie czepiać.
Myśle, że skończy sie to tak, że zapłacisz składkę za ubezpieczenie w firmie A i firmie B. Jeżeli do tej pory nie wypowiedziałeś jednego z ubezpieczeń to zrób to jak najprędzej.

krzysiekjx1 napisał:
umowa obowiązuje bezterminowo wiec dopóki jej nie wypowiesz bedzie sie przedłużała i bedą rosły zaległości,UFG nie nałoży kary bo OC posiadasz

Przeczytaj uważnie art. 28 ustawy o ubezpieczeniach. Polisa wznowi się tylko na jeden rok, na jeszcze kolejny już nie.
Np. masz polisę od 01-01-2006 do 31-12-2006 i masz ja opłaconą w całości to wznowi się ona na okres od 01-01-2007 do 31-12-2007, jeśli i jej nie opłacisz to nie wznowi się ona automatycznie na okres od 01-01-2008 do 31-12-2008.
Jeśli masz polisę od 01-01-2006 do 31-12-2006, jest ona płatna w ratach i nie opłaciłeś drugiej raty to nie wznowi się ona na okres 01-01-2007 do 31-12-2007

Powrót