Problem Z OC

• Autor wątku Autor wątku Gabriella013
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gabriella013

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mam pytanie odnośnie polisy w PZU. Mianowie mój tata zakupił w grudniu 2015 roku samochód z komisu z wykupionym miesięcznym ubezpieczeniem OC, po uplywie tego okresu zawarł nowe ubezpieczenie w innej firmie. Po dwóch lata od zakupy przyszło pismo z PZU z informacją o zapłaceniu takiej i takiej kwoty za okres rozliczeniowy 2015-2016. W myśl ustawy o obowiązkowych ubezpieczeniach społecznych umów krótkoterminowych się nie wypowiada. Pani w Pzu przyznała mi rację jednak powiedziała iż mogła zajść możliwość iż poprzedni właściciel miał polisę w PZU, wstawił pojazd do komisu, komis nie wypowiedział polisy i zawarł swoją, krótkoterminową. Jednak mój tata, kupując pojazd, nabył go wraz z ubezpieczeniem - tym poprzedniego właściciela.
" Należy pamiętać, że komis nie staje się właścicielem auta, on tylko pośredniczy w sprzedaży. " Czy mogłabym prosić o poradę w niniejszej kwestii Czy PZU słusznie żąda po dwóch latach zapłaty za ubezpieczenie ?

Niesłusznie. OC przechodzi że zbywcy na nabywcę. Jeśli komis nie był zbywcą,to jego polisa nie może przejść na nabywcę.
Trzeba złożyć reklamację zgodnie z procedurą na stronie PZU,a w razie dalszej windykacji skargę do Rzecznika Finansowego.

a co w przypadku jeżeli komis kupił auto od właściciela czyli jest nabywcą, nie wypowiedział umowy OC, wykupił nową polisę miesięczną a następnie sprzedał auto. W tym przypadku ja jako kupujący jestem nabywcą ale nabywam auto z tą nową polisą miesięczną, a w przypadku kiedy komis nie wypowiedział umowy PZU starego właściciela to on jest odpowiedzialny do zapłaty zaległości ?

Każda polisa zbywcy przechodzi na nabywcę. Jeśli są dwie lub więcej to też.Polisa miesięczna też,ale ta nie powinna być problemem. Jest krótka, szybko wygasa.

Powrót