Problem z oczyszczalnią ścieków przy domową. Burmistrz zmienił zdanie??

• Autor wątku Autor wątku lukaszZst
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukaszZst

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam

W 2015 roku złożyłem projekt budowy domu z konkretną oczyszczalnią ścieków przy domową w nadzorze budowlanym. Moja działka leż nie w aglomeracji .Dokument został podpisany z pozwoleniem na budowę domu i oczyszczalni w lutym 2015 roku . Podpisał sie wice burmistrz z strostwa pod tym się.

Zakończyłem budowę w styczniu poszedłem ale do urzędu miasta i złożyłem wniosek na uruchomienie jej i dowiedziałem sie żę moja oczyszczalnia nie spełnia warunków z nowymi przepisami na 2016

Otrzymałem informacje że w grudniu 2015 moja działka przeszła pod aglomeracje ( nie powiadomiono mnie ) i że obecna instalacja nie spełnia warunków.

Napisałem odwołanie żę przecież sami wydali pozwolenie na budkowe tej oczyszczalni.
I dostałem odpowiedz żę starostwo i urząd miasta to są dwie różne instytucje. Moim obowiązkiem był za znajomić sie z nowymi przepisami w urzędzie miasta i z planem przekształcenia mojej działki .

Miasto nakazało mi rozbiórkę obecnej instalacji i ma zamontować oczyszczalnię z godną z przepisami z 2016 roku .

Starostwo nie będzie sie wytracać w kompetencje urzędu miasta tak mi powiedziano.

Firmy co budują oczyszcalnie moiły mi żę prawo stoi po mojej stronie. Że jak ktos podpisał decyzje z pozwoleniem na budowe domu w 2015 wraz z oczyszczalnią bilogiczną to mogłem przecież kiedy chce oddac dom wraz z oczyszczalnią.

Co mam zrobić

Ostatnia edycja:
Mieszasz strasznie. Pod pozwoleniem na budowę podpisał się wice burmistrz z starostwa??
Jak dobrze rozumiem, zgłosiłeś do gminy instalację nie wymagającą zezwolenia (na podstawie art. 152 Prawa ochrony środowiska) i otrzymałeś sprzeciw??

a wydano teraz decyzję lub wszczęto postępowanie?

Łukasz_SM napisał:
Mieszasz strasznie. Pod pozwoleniem na budowę podpisał się wice burmistrz z starostwa??
TAK

Jak dobrze rozumiem, zgłosiłeś do gminy instalację nie wymagającą zezwolenia (na podstawie art. 152 Prawa ochrony środowiska) i otrzymałeś sprzeciw??

Nie zglaszałem oczyszczalni w urzedzie miasta w ochrnie srdowiska
Ponieważ nikt nikogo nie informował

lukaszZst napisał:
Dokument został podpisany z pozwoleniem na budowę domu i oczyszczalni w lutym 2015 roku . Podpisał sie wice burmistrz z strostwa pod tym się.

W starostwie nie urzęduję burmistrz, tylko starosta. Sprawdź nagłówek decyzji, a z pieczęci odczytasz kto Ci wydawał decyzję.

lukaszZst napisał:
Zakończyłem budowę w styczniu poszedłem ale do urzędu miasta i złożyłem wniosek na uruchomienie jej i dowiedziałem sie żę moja oczyszczalnia nie spełnia warunków z nowymi przepisami na 2016
lukaszZst napisał:
Nie zglaszałem oczyszczalni w urzedzie miasta w ochrnie srdowiska. Ponieważ nikt nikogo nie informowa

Pamiętasz jaki był druk, na którym składałeś "wniosek na uruchomienie"?? I zdecyduj się, składałeś coś czy nie??

lukaszZst napisał:
Napisałem odwołanie żę przecież sami wydali pozwolenie na budkowe tej oczyszczalni.

Odwołanie od czego napisałeś??

lukaszZst napisał:
I dostałem odpowiedz żę starostwo i urząd miasta to są dwie różne instytucje.
Bo to prawda.

lukaszZst napisał:
Miasto nakazało mi rozbiórkę obecnej instalacji i ma zamontować oczyszczalnię z godną z przepisami z 2016 roku .

Nakazało Ci w jakiej formie?? Dostałeś pismo, decyzję??

lukaszZst napisał:
Starostwo nie będzie sie wytracać w kompetencje urzędu miasta tak mi powiedziano.

I prawidłowo.

lukaszZst napisał:
Firmy co budują oczyszcalnie moiły mi żę prawo stoi po mojej stronie. Że jak ktos podpisał decyzje z pozwoleniem na budowe domu w 2015 wraz z oczyszczalnią bilogiczną to mogłem przecież kiedy chce oddac dom wraz z oczyszczalnią.

Firmy często powiedzą to, co klient chce usłyszeć. Oczyszczalnie możesz mieć, ale musi spełniać obowiązujące wymogi.

Powrót