Problem z odebraniem dyplomu

• Autor wątku Autor wątku aska77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aska77

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam nietypowy problem i nie wiem jak go rozwiazac.Juz nie wiem co mam robic i do kogo pisac :( Bardzo jest mi potrzebny moj dyplom ukonczenia studiow i nie wiem jak go wydobyc z dziekanatu.Zaraz po studiach wyjechalam za granice, nie mam na razie mozliwosci przyjazdu do Polski wiec upowaznilam notarialnie mojego ojca do odbioru dyplomu.Upowaznienie jest w jezyku polskim wystawione i potwierdzone przez polskiego notariusza w USA.Dziekanat nie wydal dyplomu twierdzac ze potwierdzenie notarialne musi byc wydane w Polsce.Znalazlam rozporzadzenie MEN i nie ma tam zadnej wzmianki o tym ze akt notarialny musi byc wydany wylacznie w Polsce.Musi byc jakies wyjscie z tej sytuacji :what: .Pisalam juz do Rektora, Rektora do spraw nauki,dyrektora mojego wydzialu z pytaniem co najlepiej zrobic ale zaden nie odpisal, na co ja wlasciwie liczylam. Moze powinnam wynajac prawnika ale nie wiem czy prawnicy zajmuja sie takimi sprawami.Czy dziekanat mial prawo odmowic wydania dyplomu mojemu ojcu mimo ze jest notarialnie upowazniony, czy jest takie prawo.Moze dobrym rozwiazaniem jest nakaz sadowy jak go zdobyc? Nie mam zielonego pojecia.Prosze pooooomocy :help:

Nie ma czegoś takiego jak polski notariusz w USA.
Może pani takie pełnomocnictwo potwierdzić u konsula polskiego w USA.

Powrót