problem z odmową przekształcenia działki rolnej

• Autor wątku Autor wątku wojciech.r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojciech.r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam

Chciałem uzyskać poradę w kwestii przekształcania działki rolnej w budowlaną.

Kilka lat temu odziedziczyłem dość sporą działkę rolną(13 ha) w bliskim sąsiedztwie średniej wielkości miasta. Jako że jest zlokalizowana w okolicach (6km) prężnie rozwijającego się miasta postanowiłem nie kontynuować na niej działalności rolniczej tylko przekształcić ją na budowlaną i przeznaczyć na sprzedaż. W gminie dowiedziałem się, że działka objęta jest MPZP i figuruje w niej jako rolna. Złożyłem zatem odpowiedni wniosek i miły Pan pouczył mnie, że przekształcenie najprawdopodobniej będzie dotyczyło tylko pasa głębokości 50m wzdłuż gminnej drogi do której ta działka przylega na długości 800m. Odpowiadało mi to rozwiązanie i pozostało tylko czekać na uchwalenie poprawek do MPZP. Zebranie w tej sprawie dawno już miało miejsce o czym mnie listownie poinformowano, natomiast moja działka dalej jak zaklęta figuruje w planie jako rolna i nie poinformowano mnie niestety dlaczego nie zmieniła statusu.

Jak zdążyłem sobie wydedukować zapewne szanowne grono nie zechciało przychylić się do mojej prośby. Jest to o tyle frustrujące dla mnie, że wszystkie działki wkoło mojej są poprzekształcane na budowlane co widziałem w planie i są wznoszone już na nich domy jednorodzinne, natomiast moja analogiczna do tamtych niestety nie. Jak się zdążyłem dowiedzieć powodem mogą być dawne animozje pomiędzy moim rodzicem, a osobą burmistrza. Przez działkę biegnie wodociąg i sieć energetyczna, więc trudno doszukać mi się jakichkolwiek obiektywnych przyczyn braku zmiany stanu rzeczy. Kolejną frustrującą rzeczą jest fakt, że z uwagi na sąsiedztwo działek budowlanych nie można w żaden sposób rozwinąć działalności rolniczej, bo ceny gruntów w okolicy zostały wywindowane przez nie bardzo wysoko.

Zatem moje pytanie czy jest jakaś możliwość odwołania się do jakiejś instancji w sprawie odmowy zgody na przekształcenie ? Jakie są szanse takiego odwołania ? Czy są jakieś inne możliwości przekształcenia działki rolnej niż za pomocą składania wniosku w gminie i oczekiwania na dobry humor opiniujących ?

Pozdrawiam i z góry serdecznie dziękuję za pomoc.

wojciech.r napisał:
Złożyłem zatem odpowiedni wniosek

czy odpowiedzi odmowną w formie decyzji pan otrzymał?

wojciech.r napisał:
. Przez działkę biegnie wodociąg i sieć energetyczna,

a właściciele tych urządzeń płacą panu za korzystanie z pana własności?

voyteg napisał:
czy odpowiedzi odmowną w formie decyzji pan otrzymał?

a właściciele tych urządzeń płacą panu za korzystanie z pana własności?

ad.1 Odpowiedzi odmownej nie dostałem. Dostałem miesiąc/dwa po złożeniu wniosku tj. ponad rok temu list, w którym data podjęcia decyzji była ustalona na kwiecień/maj 2010. Czyli najbliższym posiedzeniu rady w sprawie zagospodarowania przestrzennego gminy, nie pamiętam dokładnie, a pismo niestety gdzieś mi się zawieruszyło i nie mogę doprecyzować. Zapamiętałem tylko dokładnie te dwa fakty: datę i informację odnośnie podjęcia decyzji na zebraniu.

ad.2 Jeśli chodzi o płacenie za korzystanie to nikt tego nie robi/nie ubiegałem się nigdy o coś takiego.
Podczas kładzenia wodociągu zniszczono mi około 0,5 ha upraw polowych za które też gmina nie poniosła odpowiedzialności zasłaniając się tym, że wyraziłem ustnie zgodę na wejście robotnikom na moją działkę.
Jeśli chodzi o media to również nieodpłatnie biegnie jeszcze przez moją działkę linia telefoniczna do pobliskiej wsi.

wojciech.r napisał:
ad.1 Odpowiedzi odmownej nie dostałem. Dostałem miesiąc/dwa po złożeniu wniosku tj. ponad rok temu list, w którym data podjęcia decyzji była ustalona na kwiecień/maj 2010.

Czy posiada pan potwierdzenie złożenia tego pisma, co pan złożył?
Jeśli nie, to proszę udać się do gminy, zażądać wgląd w akta sprawy i pobrać uwierzytelnioną kopie pańskiego wniosku.

wojciech.r napisał:
Jeśli chodzi o płacenie za korzystanie to nikt tego nie robi/nie ubiegałem się nigdy o coś takiego.

Służy panu odszkodowanie za bezumowne korzystanie z pana własności na drodze cywilnej. Czyli wniosek do sądu cywilnego o odszkodowanie z pozwaniem właścicieli tych urządzeń. Proszę sprawdzić, czy to na pewno gmina jest właścicielem tych urządzeń.

Pierwsze zagadnienie, to sprawa administracyjna, drugie to cywilna. Mają zupełnie inne tryby i nie wolno ich ze sobą mieszać

Zanim zaczniemy temat administracyjnie, proszę aby pan przeczytał uważnie 4 poradniki, do których dostęp poniżej:

http://www.batory.org.pl/ftp/korupcja/sciagawka1_zanim_zaczniesz_dzialac.pdf

http://www.batory.org.pl/ftp/korupcja/sciagawka2_skargi_i_wnioski.pdf

http://www.batory.org.pl/ftp/korupcja/sciagawka3_z_konstytucji.pdf

http://www.batory.org.pl/ftp/korupcja/sciagawka4_postepowanie_administracyjne.pdf

Ostatnia edycja:
Powrót