Problem z odzyskaniem należności od banku po windykacji i Sądzie.

• Autor wątku Autor wątku crea77
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

crea77

Użytkownik
Odpowiedzi
43
Witam po raz kolejny Państwa i proszę o pomoc.

Sprawa wygląda nastepująco:

W wyniku mojego błedu i braku spłat kredytu w banku sprawa została 15.08.2013 roku skierowana do E-Sądu. Kwota bazowa 6500 (wraz z odsetkami, bez kosztów sądowych) - nic o tym nie wiem.

12.10.2013 idę do Banku i chcę wszystko spłacić.
Pobierają ode mnie: całą kwotę kapitału, odestki, odsetki karne w łącznej kwocie około 7100zł.
Dodatkowo aby zamknąć kredyt centrala z Łodzi nakazuję wpłacić 1400zł tytułem kosztów sądowych zastepstwa procesowego i odsetek - który to bezwzględnie zapadną. Zapłaciłem.

W grudniu dostaję wyrok z E-Sądu ale się od niego odwołuję.

W maju Sąd rejonowy uznaje kredyt za spłacony, a mnie zwalnia z wszelkich kosztów postępowania ze względu na brak dochodów i trudną sytuację finansową (jeszcze student).

Bank nie chce mi zwrócić 1400zł opłat, które de facto nie zostały zasądzone i zostałem z nich zwolniony.
Bank kieruje mnie do kancelarii Lebek, która zajmowała się ich obsługą prawną. Oni kierują mnie do EOS KSI, a oni do banku.
Co ciekawe: bank nie posiada dokumentów dotyczących rozliczania wpłat - w dniu zamykania sprawy nastąpiło ich przekształcenie i część dokumentacji w chwili obecnej jest "niedostępna z powodów technicznych".
Oni sami nie wiedzą co jest co.

Reasumując:
Jakie mogę podjąć kroki aby odzyskać 1400zł niesłusznie ode mnie pobranych?
Dodam, że bank mnie zupełnie ignoruje - każda odopiwedź w tym temacie brzmi: Dziękujemy za spłatę zobowiązania, informujemy, że na w.w produkcie nie ma zadłuzenia i zostało ono całkowicie spłacone"

Nie mogę się doprosić czegokolwiek i jestem sfrustrowany do granic możliwości...

Będę wdzięczny postokroć za pomoc :rolleyes:

Kto cię pozywał, kto był stroną przeciwną w SR?

korf napisał:
Kto cię pozywał, kto był stroną przeciwną w SR?

Powodem był Bank, który był reprezentowany przez pracownika kancelarii Lebek.

Proszę napisać co wyrok stanowi o zastępstwie procesowym?
Nie myl kosztów z zastępstwem.

Dziękuję za odpowiedź, ale wyrok będę miał w dłoni jutro dopiero, wtedy też napiszę odpowiedź, choć na 90% nie pomyliłem kosztów sądowych z zastępstwem.

Powrót