Problem z odzyskaniem OC

• Autor wątku Autor wątku marcsol
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marcsol

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mam taki problem. Ubezpieczyłem samochód w L4 i dokonałem wpłaty poprzez pocztę (mam dowód wpłaty) kilka dni później (około 4-5) sprzedałem samochód a w umowie nabywca zrzekł się ubezpieczenia i od razu ubezpieczył samochód w innym towarzystwie. Tego samego dnia zadzwoniłem do konsultantów L4 żeby się dowiedzieć co i jak mam im przesłać aby odzyskać przynajmniej za 5 miesięcy pienądze z ubezpieczenia, tak więc wysłaliśmy do L4 fax z umową sprzedarzy-kupna i potwierdzeniem wpłaty. Zgodnie z umową towarzystwo ma 30 dni na dokonanie zwrotu, tymczasem mija już 2 miesiące i co dzwonię do ubezpieczyciela to tylko naciągaja mnie na koszty połączenia i odsyłają od jednego do drugiego konsultanta :x . Dziś pewien konsultant stwierdził po 10 minutach słuchania muzyki, że żadnego zwrotu nie będzie i że jeszcze mam im zapłacić zaległą ratę bo oni nie mają zaksiegowanej mojej wpłaty :x

Mam więc pytanie:
W jaki sposób mogę dochodzić swoich praw i odzyskać pieniądze z ubezpieczenia?
Oraz czy nie nalerzy mi się jakaś rekompensata za stracony czas - mam na myśli odsetki od tej kwoty - w końcu gdybym to ja się spóźnił z opłatą to oni już potrafili by sobie doliczyć odpowiedni %

Pozdrawiam i z góry dziękuję za każdą dobrą radę!

[cytat="marcsol"]tak więc wysłaliśmy do L4 fax z umową sprzedarzy-kupna i potwierdzeniem wpłaty.[/cytat]
Żeby się tylko nie okazało, że faks nie wystarczy...
[cytat:3ksktd1o]Zgodnie z umową towarzystwo ma 30 dni na dokonanie zwrotu, tymczasem mija już 2 miesiące i co dzwonię do ubezpieczyciela to tylko naciągaja mnie na koszty połączenia i odsyłają od jednego do drugiego konsultanta :x . Dziś pewien konsultant stwierdził po 10 minutach słuchania muzyki, że żadnego zwrotu nie będzie i że jeszcze mam im zapłacić zaległą ratę bo oni nie mają zaksiegowanej mojej wpłaty :x[/cytat:3ksktd1o]
Więc przestań dzwonić, przez telefon wszystko można powiedzieć i nie ma za to na ogół konsekwencji. Wyślij monit poleconym do dyrektora z kopią do wiadomości Rzecznika Ubezpieczonych.
[cytat:3ksktd1o]Oraz czy nie nalerzy mi się jakaś rekompensata za stracony czas - mam na myśli odsetki od tej kwoty[/cytat:3ksktd1o]
Moim zdaniem tak, bo przekroczyli termin ustalony przez ustawę.

Nawiasem mówiać zwrot dostaniesz za 4 miesiące (liczą się tylko pełne miesiące).

Powrót