Problem z odzyskaniem pieniedzy za fakture.

• Autor wątku Autor wątku Madox07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Madox07

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mam problem z klientem. Klient zamowil w mojej firmie materialy budowlane. Towaru bylo na tyle duzo ze trzeba bylo go rozlozyc na 3 kursy. Podczas drugiego kursu, klient poinformowal mnie , ze nie ma pieniedzy I ze wplaci dzisiaj 500 zl zaliczki , a reszte pod koniec tygodnia, bo czeka tam na jakis przelew. Wystawilem fakture na calosc z terminem platnosci na koniec tygodnia, ale umowilismy sie ze reszte towaru (trzeci kurs , okolo 10 % calosci ) przywioze zaraz po przelewie.

Pieniadze nie dotarly , przelew byl przekladany z dnia na dzien, z jutro na pojutrze itd. Minal miesiac, wiec powiedzialem ze za chwile sprzedam komus ten dlug i niech sie martwi kto inny. Na co klient odpowiedzial ze nie zaplaci bo nie dostal calego towaru, oczywiscie przypomnialem , ze umowa byla inna, no ale bez skutku. Umowilismy sie, ze dostarcze towar , ale klient ma miec gotowke I zaraz po rozladunku wyplacici mi calosc pieniedzy.

Mija kolejny miesiac , a z klientem nie idzie sie umowic, pochowal juz cala rodzine i przeszedl juz wszystkie choroby swiata. Znowu to samo przeklada z dnia nana dzien , a ja nie mam jak mu dostarczyc tej tesztki towaru. Co mam zrobic? Jak odzyskac pieniadze za dostarczony towar? Czy moge teraz wystawic korekte do faktury pomniejszona o ten trzeci kurs i wtedy go scigac o zaplate?

Prowadzisz firmę to masz chyba księgową jakąś więc do niej z takimi pytaniami się udaj.

Wezwanie do zapłaty z terminem np 3 dni potem pozew o zapłatę.
Przed pozwaniem sprawdź czy jest jeszcze z czego egzekwować.

Shocked napisał:
Wezwanie do zapłaty z terminem np 3 dni potem pozew o zapłatę.
Przed pozwaniem sprawdź czy jest jeszcze z czego egzekwować.

A co z faktem, że nie mam możliwości dostarczeniu mu reszty towaru, bo się facet co chwilę wykręca, że go nie ma itp.
Mam robić korektę i na jej podstawie wysłać to wezwanie do zapłaty?

Wezwij go również w terminie np 7 czy 14 dni do odebrania towaru. On - jako wierzyciel też może popaść w zwłokę (w tym wypadku - odnośnie odebrania towaru). Później możesz dochodzić wszelkich szkód, których doznałeś z tytułu jego zwłoki (art. 486 § 1 k.c.)

Powrót