Problem z odzyskaniem pożyczonych pieniędzy

• Autor wątku Autor wątku iwonaba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

iwonaba

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.Mam problem odnośnie mojego dłużnika który pożyczył ode mnie pieniądze w kwocie 1000zł,podpisaliśmy zobowiązanie,gdzie data spłaty długu jest 1 listopada 2014r.Pieniążki pożyczone były w kwietniu.Odkąd upominam się o nie dostaję informację w tej chwili nie mam,czekam na wypłatę,jutro oddam,jutro mija pieniążków nie ma,po ponownym upomnieniu się określił się że dług spłaci dziś czyli 26.11.2014r o godz 18.Oczywiście godzina ta minęła telefon milczy brak kontaktu.Irytuję mnie już niesłowność i brak odpowiedzialności tego człowieka.Proszę o radę jak dalej postąpić.:-(

Wezwij na piśmie do zapłaty, a potem do sądu.

Jeśli wezwanie do zapłaty wysłane poleconym zostało zignorowane,czy skuteczne będzie zawiadomienie policji ?

Nie, nie będzie. Przecież Ci tych pieniędzy nie ukradł.

Rozumiem.Mam już wzór pisma wzywającego do zapłaty,jeśli się do tego nie zobowiąże sprawę skieruję do sądu jako cywilną ?

Dokładnie tak. Tylko określ termin, do kiedy ma wpłacić i numer konta (choć nie koniecznie).

Okej to już też mam zawarte mniej więcej wygląda to tak:
Przedsądowe wezwanie do zapłaty

W związku z wypowiedzeniem przeze przeze mnie umowy pożyczki oraz dotychczasowym niedokonaniem przez Pana jako dłużnika zwrotu należnej mi kwoty w wysokości 1 000 zł wzywam ostatecznie do uregulowania należności.
Powyższą kwotę należy wpłacić do dnia 1 grudnia 2014 r. na rachunek bankowy nr………………….......
W przypadku braku wpłaty w wyznaczonym terminie sprawa zostanie przeze mnie skierowana na drogę postępowania sądowego.

Ostatnia edycja:
iwonaba napisał:
W związku z wypowiedzeniem przeze przeze mnie umowy pożyczki.
Czy miał to zwrócić w ratach?
Jeżeli nie, to nie wypowiada się tego rodzaju umów pożyczek. Zwrot pożyczki staje się wymagalny z nadejściem terminu do jej zwrotu w całości. Jako, że ta pożyczka nie jest świadczeniem podzielnym, to wystarczy ująć to w ten sposób, że wzywasz do zapłaty z uwagi na upływ terminu do jej zwrotu, bez użycia zwrotu o jej wypowiedzeniu.

Pożyczkę miał zwrócić w całości lecz termin nie został dotrzymany.

Noo, to nie wypowiada się takich umów tylko wzywa do zapłaty po upływie terminu do jej zwrotu.

Dzięki wszystkie wskazówki są dla mnie cenne :)

Powrót