Problem z P60 - pracodawca nie chce wysłać

• Autor wątku Autor wątku keciunio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

keciunio

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,
Problem mam taki jaki w tytule.
Mam problem z byłym pracodawcą, pracowałem w londynie przez 3-4 tygodnie (zatrudniłem się w marcu zwolniłem w połowie kwietnia) , dzwoniąc prosiłem ich pare razy by mi wysłali p60 abym mógł sie rozliczyć, Ci natomiast mówili mi, że oni nie mają obowiązku wysyłania p60 i żebym sobie po niego sam przyjechał.
Dla mnie jest to spory kłopot ponieważ mieszkam jakieś 30 mil od londynu i przejazd pociągiem + metrem jest dla mnie wydatkiem 26 funtów. Ledwo wiąże koniec z końcem i zdecydowanie te 26 funtów mogę przeznaczyć na inne środki.
Pytanie moje brzmi czy oni faktycznie nie mają obowiązku wysyłać tego p60?
Czy naprawdę muszę jechać osobiście po to?
Payslipu również nie mam, bo tak samo powiedzieli, że nie mają obowiązku tego wysłać.
Zwolniłem się z tej pracy, bo byłem nękany psychicznie, narzucano mi więcej obowiązków niż było to zawarte w umowie ustnej przy interview - tym bardziej jest mi gorzej tam jechać po to.

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

P60 wystawiane jest przez pracodawcę po zakończeniu roku podatkowego, nawet jeżeli ciągle pracujesz. PAMIĘTAJ wystawienie dokumentu P45/P60 jest obowiązkiem pracodawcy. Masz prawo żądać tego dokumentu.
Wiem też że istnieją te agencje( one się nazywaja CITIZEN B... niestety całego nie pamiętam), które zajmują się właśnie firmami, pracodawcami którzy mają "problemy" z wystawieniem P-60. Zgłoś się do nich, wyjaśnij sytuację a oni zajmą się resztą.

Moim zdaniem pracowales na czarno i tyle zadzwon tam jeszcze raz i postrasz pracodawce :)) ze pojdziesz do Trybunalu pracy.

@ zlosnica
To, ze wystawienie p60 jest obowiązkiem pracodawcy, wiem od jakiegoś czasu. Obecnie pracuje od 2 miesięcy w innym zakładzie pracy. Mnie powiedzieli, że ja mam sobie po niego przyjechać, co jak napisałem u góry byłoby dla mnie kosztowne.

@ Eliss
Jakbym pracował tam na czarno to nie powinienem dostać chyba payslip'u, prawda?
A ja tam dostawałem co tydzień, tylko, że ostatniego mi nie dali.

Dziękuję Wam za odpowiedzi.:)

keciunio napisał:
Payslipu również nie mam, bo tak samo powiedzieli, że nie mają obowiązku tego wysłać.
.......

Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Pozdrawiam.

Pisalas , ze nie masz - wrozka nie jestem :)

Przepraszam, widocznie zapomniałem napisać o tym, że nie mam ostatniego payslip'a.
W każdym bądź razie przez to, ze mam wcześniejsze payslip'y mogę rozumieć, że wszystko było zgodne z prawem, tak?
W dalszym ciągu nie wiem co robić. Póki co nie odbierają telefonu.

Powrót