K
Kaltair
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 5
Witam, chciałem się zwrócić z pewnym problemem. Mam 16 lat i 22 lipca mam zaplanowany wyjazd na kolonie we Włoszech, problem wynika z tego iż nie mam na chwilę obecną dokumentu uprawniającego mnie do pobytu za granicą. Sprawa wygląda tak: w 2006 miałem wyrabiany paszport, który jednak w późniejszym okresie zgubiłem- dokument został unieważniony i wyrobiłem nowy paszport. Później po 2-3 latach stary paszport znalazłem, wiem że powinienem go zwrócić ale zostawiłem go sobie zwyczajnie na pamiątkę, wszystko miało być ok, jednak tej zimy zgubiłem nowy paszport (przeprowadzki itd.), wiedziałem że nie będę miał dokumentu na wakacje, więc postanowiłem wyrobić sobie dowód tymczasowy który uprawniałby mnie do pobytu we Włoszech (mam ten stary paszport ale jest unieważniony), dokumenty o przyznanie dowodu złożyłem wczoraj, (na dowód czeka się miesiąc więc miałem spokojnie zdążyć do kolonii), jednak wynikły komplikacje odnośnie mojego zameldowania gdyż jestem nadal zameldowany w Zamościu a mieszkam teraz pod Łodzią (na chwilę obecną przemeldowanie jest niemożliwe z przyczyn których nie będę wymieniał), z tego względu pani w urzędzie powiedziała że dokumenty będą wysłane do Zamościa pocztą i dopiero stamtąd do Warszawy elektronicznie gdzie wyrobią mi dowód i potrwać to może pewnie niecałe 2 miesiące, ja tyle czasu nie mam gdyż wyjazd mam za 5 tygodni. Teraz moje pytania:
-czy cała ta procedura powinna trwać normalnie miesiąc +czas wysyłki czyli 2-3 dni w jedną stronę?, czy dokument będzie musiał jeszcze w tym Zamościu swoje "odleżeć", i faktycznie to potrwa dłużej niż półtora miesiąca?
-czy da się jakoś sprawę przyspieszyć?
-Czy warto ryzykować wyjazd z tym starym paszportem? (gdybym go nie zgubił to byłby ważny normalnie, data jest do 2013), dużo moich znajomych jeździła na te same kolonie w poprzednich latach i mówili że celnicy na granicy tylko patrzą na dokument i nie sprawdzają danych w komputerze czy w jakiś inny sposób- bo jeśli by tak było to myślę że mógłbym spokojnie jechać na starym paszporcie jeśli nie zdążył bym z tym dowodem, jednak trochę się boję, proszę o radę.
-czy ewentualnie możliwe jest unieważnienie nowego paszportu i przywrócenie ważności tego starego?
Ogólnie będę wdzięczny za wszelkie porady w mojej sytuacji jak wyżej napisałem, dokumenty o paszport złożyłem wczoraj (15.06) a wyjazd mam 22.07.Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc. Pozdrawiam ;]
-czy cała ta procedura powinna trwać normalnie miesiąc +czas wysyłki czyli 2-3 dni w jedną stronę?, czy dokument będzie musiał jeszcze w tym Zamościu swoje "odleżeć", i faktycznie to potrwa dłużej niż półtora miesiąca?
-czy da się jakoś sprawę przyspieszyć?
-Czy warto ryzykować wyjazd z tym starym paszportem? (gdybym go nie zgubił to byłby ważny normalnie, data jest do 2013), dużo moich znajomych jeździła na te same kolonie w poprzednich latach i mówili że celnicy na granicy tylko patrzą na dokument i nie sprawdzają danych w komputerze czy w jakiś inny sposób- bo jeśli by tak było to myślę że mógłbym spokojnie jechać na starym paszporcie jeśli nie zdążył bym z tym dowodem, jednak trochę się boję, proszę o radę.
-czy ewentualnie możliwe jest unieważnienie nowego paszportu i przywrócenie ważności tego starego?
Ogólnie będę wdzięczny za wszelkie porady w mojej sytuacji jak wyżej napisałem, dokumenty o paszport złożyłem wczoraj (15.06) a wyjazd mam 22.07.Z góry dziękuję za wszelkie rady i pomoc. Pozdrawiam ;]