Problem z Poczta Polska

• Autor wątku Autor wątku muryn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

muryn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam!!

A wiec moj problem problem polega na tym iz zazwyczaj kupujac na allegro placilem za posrednictwem Poczty Polskiej [tzn poprzez przelewy]!!Zazwyczaj taka usluga trwala max 3-4 dni...

W moim wypadku wylicytowalem ostatnio oprawki na allegro, zrobilem przelew poprzez Poczte Polska [tj.25,09,07] i tak do dzisiaj $ nie pojawila sie na koncie sprzedawcy... 5. pazdziernika zlozylem reklamacje na formularzu Poczty Polskiej [zaznaczylem by $ zostaly jak najszybciej przelane na wczesniej podany nr konta] i zostalem poinformowany, ze o dalszym przebiegu zostane poinformowany pisemnie w przeciagu 2 tyg... dzis bylem spytac sie czy cos wiadomo w mojej sprawie i dowiedzialem sie ze nic nie wiadomo a mija juz ponad tydzien; w Piatek 19. X mijac beda 2 tygodnie...zadalem Pani w okienku pyt."jak bedzie to wygladalo w syt.gdy do Pt zadnego odzewu nie otrzymam?" - dowiedzialem sie ze "beda o tym monitowac", taka odpowiedz mnie wcale nie cieszy a tym bardziej sprzedawce z allegro...

Mam przeczucie ze szybko tego nie zalatwie, tak wiec co zrobic w sytuacji gdy okres ten minie a nie otrzymam zadnego odzewu od Poczty Polskiej?? Za info/rade z gory wielkie dzieki!!

Rozporządzenie Ministra infrastruktury z dnia 13 października 2003 r. w sprawie reklamacji powszechnej usługi pocztowej w zakresie przesyłki rejestrowanej i przekazu pocztowego

Mają 14 dni na:
- odpowiedź lub
- poinformowanie, że nie zdążą rozpatrzyć w terminie 14 dni - wówczas termin wydłuża się do 30 dni (ale w określonych przypadkach, gdy sprawa wymaga szczególnych wyjaśnień, także ten termin może się wydłużyć).

Odpowiedzi wysyłają listownie. Ludzi z konkretnego urzędu pocztowego nie pytaj, bo reklamacjami zajmują się przeznaczone do tego komórki, a nie pracownicy urzędów.

Raczej nie ma co liczyć na to, że reklamacja będzie załatwiona szybko. Poczta jest bowiem zawalona reklamacjami (dziennie ginie podobno w całym kraju kilkaset przesyłek). Dlatego ja trzymam się od Poczty Polskiej z daleka, co i innym radzę.

Powrót