Problem z pocztą polską

• Autor wątku Autor wątku Marcinekm87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Marcinekm87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam serdecznie piszę ponieważ mam problem z naszą kochaną pocztą polską , otóż zamawiam wiele produktów przez internet . Paczki nie dochodzą do mnie tylko listonosz zostawia notorycznie awizo w skrzynce . Przecież ja za to płacę i powinnam otrzymać paczkę do rąk a nie po pracy gonić na pocztę . Najśmieszniejsze jest to że u mnie cały czas ktoś jest w domu więc z odebraniem przesyłki nie ma problemu . Była kiedyś taka sytuacja że moja siostra otworzyła drzwi a tam listonosz stoi i wrecza jej wypisane juz awizo zamiast paczki . Tłumacząc się że nie wziął ponieważ była za ciężka . To mnie naprawdę bardzo zdenerwowało. Poszłam tego samego dnia odebrać paczkę na poczcie . Pani z okienka powiedziała że dopiero po godzinie 19stej mogę odebrać przesyłkę co byłoby logiczne gdyby listonosz miał ją przy sobie i mnie nie zastał ale ONA caly czas była na poczcie ponieważ jej nie zabrał ! Otrzymałam przesyłkę( była bardzo lekka i mała ) Chciałam złożyć ustną skargę na tego listonosza , gdy Pani na poczcie to usłyszła wstała i poszła po tego listonosza , miałam z nim konfronację , która skończyła się na niczym . Oczywiście na poczcie nie uzyskałam danych tego listonosza nikt nie chciał mi ich podać nawet on , zatem nie mam możliwości złożyć skargi przez internet nie posiadając ich. Wczoraj również cały dzień byłam w domu zchodząc do skrzynki wieczorem zauważyłam wypisane awizo na którym jego podpis jest nie czytelny , godzina NIEZASTANIA nikogo w domu nie jest wypisana . Proszę mi powiedzieć co robić , ponieważ nie będe chodzić na pocztę codziennie po paczki które to listonosz powinien przynieść mi do drzwi .Czy oni mają prawo do tego aby tak robić ? Jak uzyskać dane owego listonosza ? Przepraszam za tak chaotyczną wypowiedż . Pozdrawiam .

Zamawiaj w formie paczek pocztowych, a nie listów.
Torba listonosza nawet na małe bąbelki może już być za mała, a doręczyciel (listonosz, co dostarcza paczki i jeździ samochodem) dostaje kasę za doręczone przesyłki.

Złóż pisemną skargę na poczcie podając swój adres i okres kiedy przesyłki nie zostały doręczone.

PS
Zanim się za to zabierzesz, zastanów się i zważ: ile zarabia listonosz, ile dziennie toreb ma do transportu oraz ile musiałby przesyłek nosić w do odbiorcy i z powrotem jeśli nie będzie ich w domu. Myślę, że te dane na różnych forach znajdziesz. Rozważając pamiętaj też, że to nie listonosz jest temu winien ale system pracy jaki wymyślili sobie menadżerowie pracujący na poczcie.

Aaaa... owo rozważenie jest oczywiście z czysto moralnego punktu widzenia, a nie prawnego.

Jak by sie dalo to ludzie wlozyli by felge od kolo w List polecony w koperte babelkową a potem byly by chalasy o awizo i czemu listonosz nie przynosi mi "listu" Zglos na poczte, moze to lenistwo listonosza a moze Twoje zbyt wielkie polecone, ktore w takiej ilosci zamawiasz, nie mieszcza sie w torbie. Listonosz w miescie nie ma samochodu ani czesto roweru bo mu przepisy pocztowe zabraniaja...

na poczcie sa określone normy wagi wielkosci paczek i przeyłek listowych,takze dowolnie nie mozna sobie nadawac ''felgi'' jako list.
listonosze nagminnie stosuja zostawianie avizo w skrzynkach , z tego tez powodu wprowdzono niedawno premie za dostarczenie przesyłek a nie zostawianie awizo,a skoro wg nomnes listonoszom jest za ciezko pracowac ,to niech walcza o swoje prawa ,kazdy musi wykonywac swoja prace .....

Kto Ci powiedzial ze wprowadzone premie ? To sa testy, a z tych cen poczty, ktore zaoferowala to... 1800zl miesiecznie mkoze wyciagna :-)

A wogle to napisalem "gdyby sie dalo" a nie ze wkladaja felgi. Wiem o gabarytach ale jak napisano wczesniej torba ma swoje wymiary a w listach poleconych jest prawtycznie wszystko. Sam dostalem kiedys router w poleconym, wiec pomysl sobie teraz ile takich poleconcych wejdzie do torby listonosza ? a reszta listow ? w kieszeniach ?

Czyli mam rozumieć że listonosz ma takie prawo aby losowo sobie wybierać które przesyłki wezmie ze sobą i dostarczy a które zostawi ? Gdyby to zdarzało się raz na jakiś czas to nawet bym się tym nie przejmowała ale to zdarza się nagminie. Poza tym skargę złożyć już chciałam i moja prośba została zlekceważona. Po tym wydarzeniu jest jeszcze gorzej mam wrażenie że listonosz się mści i nic sobie z tego nie zrobił . Naprawde nie mam czasu stać w kolejkach na poczcie a kolejki są ogrome podejrzewam że dlatego iż każdemu zostawia awizo . I problem jest tylko z tym listonoszem . Raz przyszedł inny i jakoś potrafił zabrać przesyłkę i dostarczyć do rąk. A jeśli chodzi o złożenie skargi na poczcie nawet w formie pisma to jaką mam pewność że dostarczą ją do przełożonych . ? Według mnie każdy powinien wykonywać swoją pracę rzetelnie może nie mam sumienia ? Ale to nie po to założyłam ten wątek :) Podsumowując z pocztą polską nigdy nie wygramy. Będziemy płacic za niesolidne wykonanie usługi , nie doręczanie przesyłek oraz naderwane paczki bo to również mi się zdarzyło . Pozdrawiam i dziękuje za wypowiedzi :)

Nie, popraostu zrozumiec czlowieka i jego firme. Idz do naczelnika poczty i u niego zloz reklamacje, bo w okienku to mozesz mowic wiele, ale mowisz z szeregowym pracownikiem kiepsko oplacanym i zestresowanym praca. Skoro masz ciagle taka sytuacje to walcz z Nimi. Ewentualnie zagadaj z profilem PP na fejsbuku. Zapewne wiecej pomoga.

@pogodno - a skąd wiesz, że nie walczyli?

@Marcinekm87 - poproś na poczcie o oświadczenie odnośnie zostawiania poleconych w skrzynce, podpisz i zostaw. Dzięki temu wszystkie polecone, które nie mają ZPO i które zmieszczą się w szczelinie skrzynki, będą zostawiane w skrzynce bez konieczności kwitowania przez ciebie,

PS
Sumienie może i masz ale oczekując rzetelności nie bierzesz pod uwagę warunków w jakich pracują, a to też ma znaczenie.

poczta polska to taki temat ,że szkoda gadać ,mam od kilku lat polecenie zostawiania przesyłek poleconych dla całej rodziny w skrzynce i co nowy listonosz to avizo,zeby zakończyc temat to zadam pytanie ; dlaczego kurierom z innych firm nie jest trudno zadzwonić i zapytac jak ma dostarczyc przesyłkę ,PP to relikt przeszłości i ilu obywateli tyle złych doswiadczeń ,moze po uwolnieniu rynku zaczną inaczej traktowac klientów ,

Dlatego, że mają inaczej myślącego menadżera.

Zamawiaj w formie paczek pocztowych i nie ma problemu. Myślisz ze listonosz ma torbe o pojemności 4m^3? Z tego co kolega pracujący na poczcie mi mówił to w mieście jest listonosz od "listów" i osobny od "paczek" ten od listów ma torbe w której ledwo mieszczą mu się zwykłe listy, a Ty chcesz żeby on jeszcze tam zmieścił z 30 "paczek"? bo wiem ze niektóre przesyłki listowe są wielkości paczek. Jeżeli Ci to przeszkadza to zamawiaj jako paczkę pocztową i zapłac to 3zł więcej a nie kombinuj.

Poczta pobiera dodatkową opłate za gabaryt B oraz wagę listu. Powinna dysponować większymi torbami, wózkami itp.

Bo kurierzy z Innych firm dostaja telefony sluzbowe, a na poczcie dyrektora kiedys chcial, aby listonosze dzwonili i nawet wystosowal pismo do wszystkich listonoszy - ale zapomnial napisac kto bedzie placic za rozmowy z prywatnego telefonu. Poczta czasem mam swoje absyrdy, ale powoli znikaja, a ja dalej bede wysylal poczta :P

Jedyne co mnie dziwi do listy polecony i to co ze Poczta potrafi przyjac polecony ze sprzeglem sapochodowym. Dla Mnie to jest chore :-)

Poczta Polska to instytucja nieoodpowiedzialna. Od marca br. zmienił się listonosz i obecnie zatrudniony jest chyba osobą mało zrównoważoną i nie wiem skad poczta go wynalazła. Po prostu nie dostarcza przesyłek. Nie wiem co z nimi robi; może je wyrzuca. Problem tkwi w tym, że wiele waznych przesyłek nie jest wysyłanych przez instytucje jako polecone. Np. banki, ZUS itp., które mają umowy z pocztą i wysyłają listy niestemplowane. Listonosz chyba stwierdził, że nie będzie sobie tym zawracał głowy. I od kiedy przejął rejon nie dostaję tego rodzaju przesyłek. Interwencja na pocznie nic nie dała, bo stwierdzili, że mozna reklamować tylko przesyłki polecone, jeśli zna się numer nadania. Wg mnie jest to sytuacja skandaliczna!

LawoK napisał:
Zamawiaj w formie paczek pocztowych, a nie listów.
Torba listonosza nawet na małe bąbelki może już być za mała, a doręczyciel (listonosz, co dostarcza paczki i jeździ samochodem) dostaje kasę za doręczone przesyłki.

Taa, kto Ci takie bajki powiedział ? Listonosz nie dostaje kasy za doręczenia paczek.

Listonosz nie musi dostarczać listów w gabarycie B, czyli takich, które nie "wchodzą" w dziurę skrzynki i tyle.

gonzo121 napisał:
Listonosz nie musi dostarczać listów w gabarycie B, czyli takich, które nie "wchodzą" w dziurę skrzynki i tyle.
Wiem, że trochę temat już nieaktualny, ale mógłbyś rozwinąć temat? Podeprzeć się jakimiś przepisami ogólnymi lub wewnętrznymi?

mariusz5891 napisał:
Wiem, że trochę temat już nieaktualny, ale mógłbyś rozwinąć temat? Podeprzeć się jakimiś przepisami ogólnymi lub wewnętrznymi?

Zajżyj do regulaminu usług pocztowych.

przesyłki nie mieszczące się w skrzynce

Poniższy punkt regulaminu opisuje zasady pozostawiania awizo, rozmiar ma znaczenie tylko dla przesyłek nierejestrowanych.

Regulamin świadczenia usług powszechnych
IV. Doręczanie przesyłek pocztowych

§ 24
  1. W przypadku stwierdzenia nieobecności adresata lub innych osób uprawnionych do odbioru przesyłki rejestrowanej, doręczający:
    1. pozostawia w skrzynce oddawczej adresata lub jeśli nie jest to możliwe w inny sposób nie naruszający przepisów prawa, sporządzone na odpowiednim formularzu, zawiadomienie o próbie jej doręczenia wraz z informacją o terminie odbioru i adresie placówki oddawczej, w której przesyłka jest przechowywana. W przypadku pozostawienia zawiadomienia o próbie doręczenia przesyłki pocztowej w innym miejscu niż skrzynka oddawcza adresata, miejsce pozostawienia odnotowywane jest na przesyłce pocztowej,
    2. informuje adresata w formie elektronicznej (SMS albo e-mail) o możliwości jej odbioru wskazując numer przesyłki, termin jej odbioru oraz adres placówki oddawczej, w której jest ona przechowywana, jeżeli adresat złożył w placówce oddawczej żądanie, o którym mowa w § 31 ust.3, o otrzymywaniu zawiadomień w formie elektronicznej.
  2. Przesyłkę rejestrowaną, której w przypadku śmierci adresata nie można doręczyć, Poczta Polska zwraca nadawcy odpłatnie z adnotacją ”zwrot z powodu śmierci adresata” – jeżeli fakt ten został w sposób nie budzący wątpliwości stwierdzony przez doręczającego.
  3. Zawiadomienie, o terminie odbioru i adresie placówki oddawczej, pozostawia się również w przypadku, gdy kształt lub wymiary przesyłki nierejestrowanej nie pozwalają na jej umieszczenie w oddawczej skrzynce pocztowej.

gonzo121 napisał:
gonzo121 napisał:
Zajżyj do regulaminu usług pocztowych.
No to chyba kolego delikatnie mijasz się z prawdą, ponieważ tak jak słusznie zauważył kolega wyżej jeżeli została do nas nadana przesyłka nierejestrowana to wtedy zostanie nam dostarczona tylko wtedy, kiedy wejdzie do szczeliny w skrzynce. W przeciwnym wypadku, listonosz nie ma obowiązku donosić nam jej do rąk i zostawi awizo.
Podobne prawo przysługuje mu w przypadku paczki rejestrowanej, której waga przekracza 2kg.
Natomiast wszystkie inne przesyłki rejestrowane (listy i paczki do 2kg) powinny być dostarczane

Powrót