problem z podwójnym OC

• Autor wątku Autor wątku Bułkowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bułkowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, 2 lata temu 2014r kupiłem auto razem z ubezpieczeniem OC Interrisk, 3 dni później wykupiłem swoją polisę OC w PZU S.A..Mój agent nie wypowiadał OC Interrisk opierając się na ustawie z 11.02.2012r o ochronie klientów przed podwójnym ubezpieczeniem OC, która mówi o braku konieczności wypowiadania starej polisy podczas zmiany właściciela.

Wczoraj dostałem list od komornika. Interrisk uparcie twierdzi, że składka została prawidłowo przedłużona o jeszcze kolejne pół roku do czerwca 2015r

Jak Waszym zdaniem powinna wyglądać ta sytuacja?? Kto ma rację??

Interrisk vs PZU S.A. ??

Polisa, która nabyłeś z pojazdem była ważna do końca i wygasła. Innej opcji nie ma, bo tak jest w ustawie o ubezpieczeniach obowiązkowych.
Mogą żądać zapłaty rat z tej polisy lub zrekalkulowanej składki.

A tak przy okazji, wypowiedzenie składa nabywca a nie agent.

karambol polisa Interrisk była ważna jeszcze dwa dni po moim zakupie ale oni mi są automatycznie przedłużyli... Chciałem ją wypowiedzieć ale agent powiedział, że to bezsens bo zawieram nową polisę w innym towarzystwie

Bułkowski napisał:
Interrisk uparcie twierdzi, że składka została prawidłowo przedłużona o jeszcze kolejne pół roku do czerwca 2015r
Przedłużyli o pół roku ?
Bułkowski napisał:
polisa Interrisk była ważna jeszcze dwa dni po moim zakupie
Może to jednak było tak, że nie za dwa dni polisa się kończyła, tylko za dwa dni był termin zapłaty raty półrocznej, stąd te pół roku o którym mowa wcześniej.

Kanas nawet jeżeli OC było ważne jeszcze pół roku a te 2 dni to termin zapłaty raty, to skoro zawarłem nową umowę w PZU, to musiałem wypowiadać polise OC którą nabył zbywca?? Pamiętam jak dziś, że agent PZU powiedział wtedy, że te wypowiedzenie INTERRISKU jest bezzasadne bo umowa była zawarta po 11.02.2012 roku

Bułkowski napisał:
to musiałem wypowiadać polise OC którą nabył zbywca?
Oczywiście.
Bułkowski napisał:
agent PZU powiedział wtedy, że te wypowiedzenie INTERRISKU jest bezzasadne bo umowa była zawarta po 11.02.2012 roku
Dobrze Ci powiedział. Jednak zapewne jemu też niedokładnie naświetliłeś sprawę mówiąc, że za dwa dni kończy Ci się polisa, nie mija termin kolejnej półrocznej składki raty.

Kanas... jaka jest różnica czy polisa trwała jeszcze 2 dni czy pół roku?? Trwała i ja zawarłem nową w innym/swoim TU. Więc zgodnie z ustawą z 2012 r nie trzeba wypowiadać umowy OC po zbywcy... Sorry ale dla mnie to wygląda tak: wciskam/sprzedaje towar komuś kto de facto do nie chce i każe mu za niego zapłacić. Dla mnie to HARACZ.

Bułkowski napisał:
Więc zgodnie z ustawą z 2012 r nie trzeba wypowiadać umowy OC po zbywcy
Zgadza się, jednak polisa jest ważna do jej końca na jaki została zawarta o ile nabywca jej nie wypowie.
Bułkowski napisał:
dla mnie to wygląda tak: wciskam/sprzedaje towar komuś kto de facto do nie chce i każe mu za niego zapłacić
To źle Ci to wygląda. Nikt nie kazał Ci płacić, wystarczyło wypowiedzieć poprzednią, zawrzeć nową.
Bułkowski napisał:
Dla mnie to HARACZ.
Nie będę komentował, musiałbym napisać coś, co niezbyt przypadłoby Ci do gustu :)

W związku z tym, iż Interrisk życzy sobie zapłaty, nie pozostaje mi nic innego jak zapłacić im za OC? Nie mam już wyjścia?

Ustal na jaki okres była zawarta umowa, wtedy można odpowiedzieć.
Swoją drogą, jednego nie rozumiem. Nie dostawałeś wcześniej żadnych pism z TU, czy też z Sądu, pierwszą informacją o zaległości było powiadomienie w wszczęciu egzekucji ?

Niestety pisma ponaglające podobno były wysyłane na adres podany przeze mnie na umowie kupna-sprzedaży auta ale po zakupie auta się przeprowadziłem. Nowego lokatora już nie było, gdyż kamienica została przeznaczona do rozbiórki. Znaleźli mnie jak zameldowałem się w nowym miejscu.

chyba nie mam obowiązku powiadamiać całego świata, że się przeprowadzam... sorry ale jestem lekko wkur... muszę jakoś z tego wybrnąć.

Znalazł mnie niestety komornik. Całość wynosi 1100zł a interrisk życzył sobie 455zł. Wcześniej żadna korespondencja do mnie nie dotarła, ja nic nie odbierałem.

Cóż, napiszę tak, na Ciebie przeszła umowa OC wraz z kupnem pojazdu, powinieneś poinformować TU o zmianie adresu zamieszkania więc moim zdaniem nie można tu mówić o niecelowej egzekucji.
Odpowiadając wprost na Twój problem;
Bułkowski napisał:
muszę jakoś z tego wybrnąć.
Jedynym wybrnięciem będzie zapłata. Przykro mi.
Oczywiście po ustaleniu na jaki okres została zawarta umowa.

Powrót