problem z praca

• Autor wątku Autor wątku matex517
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

matex517

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mieszkam we Francji i mam pewien problem. Prowadze firme jednoosobowa. Podpisalem z klientem budowy devi tzn wycene pracy razem z materialem. Budowa opiewala na kwote 10 tys euro. Klient dal mi zaliczke w kwocie 3 tys na zakup materialu. Material kupilem na co mam imienne faktury ze sklepu. Czesc robot wykonalem a reszta miala byc zrobiona w pozniejszym terminie poniewaz nie bylo zrobione wiele rzeczy, ktorych ja nie mialem robic. Chodzilo tu o elektryke jak rowniez sanitaria. Poniewaz byl miesiac sierpien, ktory tu jest miesiacem wakacyjnym robotnicy wyjechali na urlop. Ja w dalszym ciagu nie moglem kontynuowac swoich prac. Teraz klient do mnie dzwoni i oznajmia ze rezygnuje z moich uslug i rzada zwrotu zaliczki podajac powod iz ja nie wywiazalem sie z zadania. Tlumacze, ze moje prace zostaly wstrzymane bo wiele rzeczy nie zostalo zrobione przez tamtych robotnikow. Mam pytanie czy ktos sie orientuje czy w takiej sytuacji ja musze zwrocic zaliczke za ktora zakupilem material? i czy wogole moze zrezygnowac z moich uslug? czy moze ja moge go oskarzyc o to ze rezygnuje z moich uslug jak podpisal umowe? ja teraz jestem stratny poniewaz stracilm prace u klienta, czy moge ja z jakims wnioskiem przeciwko niemu wystapic?
dziekuje za jakies informacje

Powrót