Problem z pracodawcą.

• Autor wątku Autor wątku gumis15
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gumis15

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam, pracowałem w Wielkiej Brytanii na farmie, nie podpisywałem umowy ale otrzymywałem Payslipy i miałem Insurance. Przyjechałem do Polski na urlop i po otrzymałem wiadomość że zostałem zwolniony. Księgowy przesłał mi tylko P45. Pisałem o to aby wysłał rzeczy osobiste, sprzęt elektroniczny itp oraz referencje, ale nic się w tym kierunku nie dzieje, dlatego mam pytanie do Was, czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie, zasiłek dla bezrobotnych w Anglii?

To zalezy ile pracowales, generalnie mozesz starac sie o zasilek dla poszukujacych pracy.

Przepracowałem tam rok czasu, mianowicie czy mogę się starać o jakieś odszkodowanie za to że pojechałem na urlop na 2 mies i po mies czyli 1 mies przed powrotem dostałem maila żebym nie wracał, czy musiałem dostać np pismo? czy pozostawione rzeczy ma prawo odesłać? czy mam prawo do zasiłku? i czy np udać się do adwokata czy gdzie ? Proszę o porady,

Trudno mi jest ocenic sytulacje ale mozna domniemac,ze zwolnienie nie bylo zgodne z prawem. Radzilabym udac sie do prawnika zajmujacego sie prawem pracy - mozna tez skorzystac z darmowej porady w CAB Citizens Advice - the charity for your community

Do zasilku masz prawo i mozesz starac sie o niego w Job Centre.

Czy do tego Job Centre wypełnia się pismo czy trzeba być osobiście?

Moim problemem jest brak znajomości języka angielskiego, ale zdążyłem się zorientować że żeby brać zasiłek muszę mieszkać w Anglii, ale może da się obejść ten krok podając adres farmy gdzie pracowałem. Jeśli jest to możliwe to prosiłbym o pomoc w wypełnieniu dokumentów o zasiłek dla poszukujących pracę.

Powrót