Problem z prawem autorskim! Zapytanie

• Autor wątku Autor wątku eten
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eten

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Załóżmy, że chcę sprzedawać odzież nową full wypas z wizerunkami z kreskówek. Czytałem, że nie można brać w 100% tej kreskówki jakbym ją przerobił tak żeby przypominała ją to bym jakieś problemy związane z sprzedawaniem danej koszulki? Czy w ogóle odpada to z gry.. Wiem, że można się dogadać z daną firmą od kreskówki ale ten proces trwa latami ... Dziękuje za odpowiedzi! :)

eten napisał:
Załóżmy, że chcę sprzedawać odzież nową full wypas z wizerunkami z kreskówek. ...
Skąd ten wizerunek na odzieży ?
eten napisał:
... Czytałem, że nie można brać w 100% tej kreskówki jakbym ją przerobił tak żeby przypominała ją to bym jakieś problemy związane z sprzedawaniem danej koszulki? ...
Czytałeś najwyraźniej niedokładnie albo z bardzo mało wiarygodnego źródła. Poczytaj o opracowaniu cudzego utworu.
eten napisał:
... Wiem, że można się dogadać z daną firmą od kreskówki ale ten proces trwa latami ...
A skąd ta wiedza pochodzi?

LeszsekS napisał:
Skąd ten wizerunek na odzieży ?
Czytałeś najwyraźniej niedokładnie albo z bardzo mało wiarygodnego źródła. Poczytaj o opracowaniu cudzego utworu. A skąd ta wiedza pochodzi?

Wszystko pochodzi z internetu wiem wiedza nie zbyt sprawdzona za to przepraszam... Wizerunek na odzieży ma być różny załóżmy że z początku chciałbym korzystać z wizerunku świnek peppy jeśli bym je odpowiednio przerobił mógłbym je używać?

eten napisał:
... Wizerunek na odzieży ma być różny załóżmy że z początku chciałbym korzystać z wizerunku świnek peppy jeśli bym je odpowiednio przerobił mógłbym je używać?
Czyli jak rozumiem nakładany będzie przez Ciebie. Zatem zawsze niezbędna będzie zgoda uprawnionego. W kwestii przerabiania już Ci odpisałem - opracowanie cudzego utworu.

LeszsekS napisał:
Czyli jak rozumiem nakładany będzie przez Ciebie. Zatem zawsze niezbędna będzie zgoda uprawnionego. W kwestii przerabiania już Ci odpisałem - opracowanie cudzego utworu.

dziękuje za odpowiedz

eten napisał:
Wiem, że można się dogadać z daną firmą od kreskówki ale ten proces trwa latami
Cóż, mi znalezienie agenta licencyjnego, który reprezentuje właścicieli praw do tej konkretnej kreskówki w Europie zajęło około 10 sekund...
Let Me Google That

Powrót