Problem z PRESCO

• Autor wątku Autor wątku dewon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dewon

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam i proszę o poradę
Moja sprawa jest o tyle dziwna że o firmie PRESCO dowiedziałem się chcąc wziąć kredyt na mieszkanie. Z banku w którym złożyłem wniosek o kredyt otrzymałem informację, że firma PRESCO wpisała mnie na listę Biura Informacji Gospodarczej. Rodzaj zobowiązanie - gwarancja bankowa. data powstania zaległości - kwiecień 2003r. Zdziwienie moje było duże ponieważ o takim zobowiązaniu nic mi nie wiadomo - co ciekawsze - nigdy nie dostałem od tej firmy ani z sądu żadnego wezwania, ponaglenia. O tym, że jestem na liści BIG'u dowiedziałem się dopiero z banku i gdyby nie kredyt o który się staram to pewnie jeszcze długo bym nie wiedział o tej sytuacji. Proszę o poradę bo zupełnie nie wiem co robić w takiej sytuacji a bank nie udzieli mi kredytu jeśli będę na liści BIG'u. Dzwonić do nich i wyjaśniać? zobowiązanie jakie by nie było to i tak dawno uległo przedawnieniu - przynajmniej tak mi się wydaje. Poza tym, kto trzyma prawie 10 lat jakieś dowody zapłaty żeby im cokolwiek udowodnić? S Z góry dziękuję za pomoc! Pozdrawiam

Drodzy forumowicz
Czy ktoś z was będzie tak dobry i podpowie mi jak mam załatwić tą sprawę z PRESCO? Jak już pisałem nigdy nie dostałem od nich żadnego wezwanie, nikt się za mną nie kontaktował a wpisali mnie do BIG'u . Nie mam pojęcia o co w ogóle chodzi z tą gwarancją bankową - nigdy o coś takiego się nie starałem i nic mi nie wiadomo o tym abym komukolwiek zalegał jakieś pieniądze.
Co gorsza - mam już zaklepane mieszkanie, złożone dokumenty w banku a tu taka akcja - wpis w BIG i bank wstrzymał przyznanie kredytu.
Podpowiedzcie jak załatwić tą sprawę? dzwonić do PRESCO i wyjaśniać? płacić pomimo przedawnienia (czegokolwiek by nie dotyczyło o zadłużenie) ? zależy mi na tym aby jak najszybciej usunęli ten nieszczęsny wpis z BIG

z góry dziękuję za podpowiedź

Najpierw zadzwoń i wyjaśnij, o co chodzi.
Na razie nic nie płać.

sprawa jest o tyle skomplikowana, że nawet jeśli firma windykacyjna złozy wniosek o usunięcie z bigu ze względu na spłate zadłużenia, to ta okoliczność iż był Pan wpisany pozostaje widoczna chyba przez kolejne 10 lat - nie mam pewności ale tak chyba jest. A to że dług przedawniony - no właśnie, mimo iż długi są przedawnione, to nie znikają - i w sytuacji gdy chcemy wziąć kredyt bądź zaciągnąć inne zobowiązanie - powstaje problem.

Powrót