problem z przedluzeniem pobytu -prosze o pomoc!!!

• Autor wątku Autor wątku Ewa67pl
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ewa67pl

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Szukam rady bo nie wiem co mam zrobic.
6 lat temu przyjechalam z corka (teraz 18 lat) do Niemiec i wyszlam za niemca , ktorego znalam juz 3 lat. Okazalo sie ze nie jest czlowiekiem do zycia, zwykly oszust. Po poltora roku bycia z nim, musialam uciekac z corka do "Fraunenhaus" tam mieszklalysmy 6 miesiecy. Po 3 latach sadzenia sie dostal duzo kar miedzy innymi: zakaz zblizania sie do nas. Przez caly ten czas nas przesladywal,od rana do wieczora i nadlal to robi Dzwonilysmy po policje, policja nie pomagala ..co dostal kare w sadzie w miesnie w ktorym mieszkamy to w sadzie Wojewodzkim zmieniali kare na kare pieniezna. Az w koncu wyslali go na badania do psychiatry.
Psychiatra stwierdzil ze nie jest chory, tylko celowo to robi wiec dostal kare pienierzna i w zawieszeniu ale DALEJ TO ROBI . dalej nas przesladuje. A ja juz nie mam sily bo urzad zajmujacz sie sprawami obcokrajowcow (Außländer amt) ciagle naciska, ze musze isc do pracy, bo jak nie to bede musiala oposcic kraj. Miesza w malym miescie , prace trudno znalesc, W tych latach pracowalam na baze 400 euro przez pol roku, pozniej pracowalam przez rok za 1 euro (1 Euro Job), zrobilam rowniez kurs i zdalam egzamin B1 ..Do tej pory mialam wbite w paszporcie pozwolenie na pobyt w Niemczech na okres jednego roku, a teraz powiezieli ze dadza nam jedynie na 3 miesiace.
..moja corka chodzi tutaj do szkoly do Gymnasium, i daje sobie rade za 2 lata bedze pisalam mature,nie moze wrocic do Polski bo od 6 lat uczy sie w niemieckiej szkole,

PROSZE O POMOC!

Niezalezne prawo do pobytu w wyniku slubu nabiera sie niestety dopiero po 3 latach, a ty ich nie masz, bo juz 1,5 roku po slubie musialas uciekac od meza. Niestety prawo takie jest, podobnie jest np. z Turczynkami, ktore gnebi maz, jak nie wytrzymaja z nim 3 lat, to nie maja praw do pobytu.

W interesie wlasnym i corki powinnas szukac na sile jakies pracy powyzej 400 euro, z ktorej oplaca sie skladki na ubezpieczenia socjalne, kase chorych, placi sie podatki itd. Wtedy Ausländeramt powinien sie inaczej na to wszystko patrzec.

za 2 lata corka moze zlozyc wnioski na obywatelstwo niemieckie

znajdz sobie prace na 400 euro to wystarczy zeby ci dali pobyt dluszy mi powiedzieli ze wystarczy praca na 200 euro jak im pokarzesz umowe dadza ci spokuj

Powrót