Problem z PUP

• Autor wątku Autor wątku artur24kk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

artur24kk

Użytkownik
Odpowiedzi
41
Witam
Chciałem zasięgnąć rady tu obecnego grona.
Moja żona pracowała w SKOK umowa o pracę na czas określony. Wykonywała jako umowa zlecenie również czynności agencyjne odnosnie ubezpieczeń w powiązanym ze SKOK ubezpieczycielem. Zaszła w ciążę poszła na wychowawczy.
Umowa się skończyła, pracodawca listownie powiadomił żonę o ustaniu stosunku pracy, przysłali świadectwo pracy. Od razu SKOK powinien powiadomić zaprzyjaźnionego ubezpieczyciela o rozwiązaniu umowy i umowa zlecenie również powinna zostać zakończona w zasaqdzie z tym samym dniem co SKOK .
Moja żona poszła zarejestrować się do PUP, Pani widziała że jest umowa zlecenie dalej aktywna a jednak i tak zarejestrowała moją żone w PUP. Żona pobrała niepełne dwa zasiłki. W tej chwili PUP poinformował moją żonę iż umowa zlecenie została rozwiązana dużo później tzn po jej zarejestrowaniu się w PUP i nienależnie zostało jej wypłacone świadczenie oraz iż grozi jej wogóle wykreślenie z PUP bez prawa do zasiłku.
Czy PUP ma do tego podstawy skoro sami ją zarejestrowali wiedząć o umowie zlecenie ? Czy jest jakiś sposób aby nie zostać wykreślonym z PUP i nie utracić zasiłku? dodam tylko iż żona z umowy zlecenie już parę lat nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia.
Proszę o poradę .

artur24kk napisał:
Witam
Chciałem zasięgnąć rady tu obecnego grona.
Moja żona pracowała w SKOK umowa o pracę na czas określony. Wykonywała jako umowa zlecenie również czynności agencyjne odnosnie ubezpieczeń w powiązanym ze SKOK ubezpieczycielem. Zaszła w ciążę poszła na wychowawczy.
Umowa się skończyła, pracodawca listownie powiadomił żonę o ustaniu stosunku pracy, przysłali świadectwo pracy. Od razu SKOK powinien powiadomić zaprzyjaźnionego ubezpieczyciela o rozwiązaniu umowy i umowa zlecenie również powinna zostać zakończona w zasaqdzie z tym samym dniem co SKOK .
Moja żona poszła zarejestrować się do PUP, Pani widziała że jest umowa zlecenie dalej aktywna a jednak i tak zarejestrowała moją żone w PUP. Żona pobrała niepełne dwa zasiłki. W tej chwili PUP poinformował moją żonę iż umowa zlecenie została rozwiązana dużo później tzn po jej zarejestrowaniu się w PUP i nienależnie zostało jej wypłacone świadczenie oraz iż grozi jej wogóle wykreślenie z PUP bez prawa do zasiłku.
Czy PUP ma do tego podstawy skoro sami ją zarejestrowali wiedząć o umowie zlecenie ? Czy jest jakiś sposób aby nie zostać wykreślonym z PUP i nie utracić zasiłku? dodam tylko iż żona z umowy zlecenie już parę lat nie otrzymuje żadnego wynagrodzenia.
Proszę o poradę .

Niemożliwe. Mało tego. PUP wiedząc że osoba pracuje w ramach umowy zlecenia zobowiązany jest zażądać dokumentu potwierdzającego okres wykonywania pracy oraz odprowadzanych składek.

Czy żona ma taki dokument?

Zażądali właśnie potwierdzenia z ZUS iż składki nie były odprowadzane juz przed zarejestrowanie żony w PUP. Towarzystwo ubezpieczeniowe poinformowało iż może wystawić tylko zaswiadzecznie o tym ze zona nie pobierała przez ostatnie lata żadnego wynagrodzenia. Prezes SKOK poinformowała nas iż powinna ta umowa być rozwiązana razem z umowa SKOK a ze pracownik odpowiedzialny za zgłoszenie niby był na urlopie to tego nie zrobili . Wiadomo przecież ze jeśli w PUP pani by nie zarejestrowała mojej żony z powodu właśnie tej umowy zlecenie to nie zbawilo by jej parę dni wyjaśnić sprawę tej umowy i dopiero się zarejestrować. Mamy jakieś szanse na nie stracenie zasiłku ?

Nie rozumiem.
Osoba w trakcie rejestracji przedstawia zaświadczenie że SKOK opłaca składki do jakiegoś tam okresu.
Jednak po kilku latach nagle okazuje się ze składki były opłacane tak?

Skok zakończył współpracę z moja zona ale firma ubezpieczeniowa w której umowa zlecenie jest nie została poinformowana o rozwiązaniu stosunku pracy ze skok tak więc chyba składki jakieś tam odprowadzali jeszcze . I teraz problem bo żona zarejestrowana w PUP a aktywna była dalej umowa zlecenie no i teraz mówię chcą zabrać zasiłek i chcą zwrotu pobranych świadczeń

Jeżeli osoba bezrobotna miała aktywną umowę zlecenie to nie mogła być zarejestrowana w PUP i wszelkie świadczenia podlegają zwrotowi.

Ale zarejestrowana została przez pracownika. Czyli co urząd pracy może wykreślić tak o żonę i zostawić bez prawa do zasiłku za choćby błąd własnego pracownika?

Powtarzam żona nie zostałaby zarejestrowana jeżeli przedstawiłaby tą umowę w Urzędzie.

Ok tylko jak żona poszła do PUP sie zarejestrowac to kobieta w PUP widziała i mówiła mojej żonie ze jest umowa zlecenie . Moja żona z posiadana przez nią wiedzą (że skok wykreśli ja również z umowy zlecenie) poinformowała panią iż ta umowa powinna wygasnać a pani w PUP ja zarejestrowała .

Ok, zatem należy udać się do Urzędu i dokładnie przeglądnąć materiał dowodowy czyli kartę bezrobotnego.
W szczególności zwrócić uwagę na to:
-czy jest kopia umowy zlecenia z której wynika, że w dniu rejestracji żona ma niewypowiedzianą umowę zlecenia.
- czy w oświadczeniu podczas rejestracji na pytania czy aktualnie świadczysz pracę, żona zaznaczyła tak czy nie?
- czy w oświadczeniu na temat doświadczenia zawodowego żona ujęła pracę w ramach umowy zlecenie, przede wszystkim jaki wpisała okres świadczenia pracy

Powrót