Problem z rejestracją auta.

• Autor wątku Autor wątku Uesik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

Uesik

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.
Około 2 miesiące temu zakupiłem auto. Niestety nie świadomy przepisów po wizycie w urzędzie komunikacji dostałem odmowę rejestracji auta ponieważ poprzedni wlaściciel nie zarejestrował auta na siebie oraz nie przekazał mi poprzedniej umowy kupna auta.
Poprosiłem go o dostarczenie tej umowy ale ten ewidentnie nie jest skory aby mi ją dostarczyć(odwleka to na różne sposoby). Poprzedni właściciel na którego auto jest zarejestrowane odmawia pomocy powołując się na Rodo. Co ja mogę w takiej sytuacji zrobić? Czy jest jakaś forma prawna na którą mógłbym się powołać lub jakiś urząd który pomógł by mi taką umowę uzyskać? Czy jeśli od zakupu minęło 2 miesiące to mogę to auto zwrócić?

Wada prawna. Poinformuj sprzedającego że auto ma wadę prawna przez którą nie możesz zarejestrować auta i go zwracasz, chyba że ci ta umowę dostarczy.

Poprzedni właściciel twierdzi,że na umowie było,że do umowy dolącza kluczyki i dowód rejestracyjny i o poprzedniej umowie nie ma słowa.
Jeśli sprzedający będzie uniemożliwiał zwrot auta to co w takiej sytuacji mogę zrobić?

Uesik napisał:
że do umowy dolącza kluczyki i dowód rejestracyjny
Poproś żeby dołączył dokument, że to auto było jego własnością. Bo jak na razie to z dokumentów wynika że kupiłeś czyjeś auto od jakiejś osoby. Przy kupnie skąd wiedziałeś że gość sprzedaje swoje auto a nie np. sąsiada

Ale widziałeś te poprzednie umowy kupna sprzedaży? Bo chyba nie kupowałeś auta które w dowodzie rejestracyjnym ma np wpisane Kowalski a sprzedającym jest Nowak bez oglądania umowy kupna sprzedaży między Kowalskim a Nowakiem?
Bo może się okazać że Kowalski nawet nie wie że jakiś pan Nowak sprzedał jego auto.

Niestety zrobiłem jak piszesz. Poprostu jak by to nie brzmiało naiwnie wydawało mi się,że to nie stanowi problemu. Tzn nie wiedziałem,że taki stan rzeczy jest problemem tym bardziej,że auto jest ubezpieczone i ma przegląd. Na szczęście Pan który mi sprzedał te auto jest jego legalnym posiadaczem aczkolwiek poprzedni właściciel nie chce wydać mi umowy ponieważ obawia się obrotu danymi osoby trzeciej w myśl przepisów rodo.

Uesik napisał:
Na szczęście Pan który mi sprzedał te auto jest jego legalnym posiadaczem
Skąd taka pewność?. To on musi przekazać dokument tobie skąd ma to auto.

Nie zarejestrują ci auta jeśli nie będziesz miał poprzedniej umowy. Obecnie w myśl przepisów kupiłeś auto od osoby nie będącej właścicielem auta. Co gorsze przy kontroli policyjnej możesz mieć problemy odnośnie własności auta. W obecnym stanie auto należy do osoby, która widnieje w dowodzie rejestracyjnym.
Możesz poprosić gościa z dow. rejestracyjnego ( jeśli tak boi się RODO) o przesłanie listem poleconym umowy do wydziału komunikacji w celu uzupełnienia dokumentów.
Druga rzecz, że po kupnie auta masz 14 dni na przerejestrowanie na siebie, więc umowa sprzed 2 miesięcy jest już nieaktualna i jeszcze jedno: sprawdź na https://historiapojazdu.gov.pl/ czy sprzedaż auta została zgłoszona przez gościa, który widnieje w dow. rejestracyjnym.
Teraz tylko zostaje ci ponaglać gościa, który sprzedał ci auto lub tak jak wskazałem wcześniej.

Powrót