Problem z rejestracją samochodu

• Autor wątku Autor wątku IzaW2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

IzaW2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Zakupiłam samochód w Niemczech, który należał do żołnierza angielskich sił zbrojnych stacjonującego na terenie Niemiec w jednostce wojskowej w Osnabruck. Do tego samochodu jedynym dokumentem jaki posiadam jest dwujęzyczne angielsko/niemieckie wymeldowanie wystawione przez tą jednostke wojskową i oczywiscie rachunek zakupu.
Samochód sprowadziłam do Polski, został przystosowany do ruchu, opłaciłam akcyze i przy rejestracji poinformowano mnie, ze rejestracja jest niemozliwa na tym dokumencie.
Dzwoniłam do angielskiego urzedu, kazano mi sie skontaktowac z tą jednostką, ze tylko oni są w stanie mi pomóc. Wybrałam sie nawet osobiście do Osnabruck i dowiedziałam sie, ze każdy żołnierz angielski stacjonujący na terenie Niemiec 30 dni przed wyjazdem z Anglii musi dostarczyc dokumenty od samochodu z aktualnym przeglądem i samochod jest rejestrowany na wojsko. Poprzednie dokumenty są niszczone, a ten dokument wyrejestrowania wystawiony przez British Forces BFG Vehicle Licensing Office jedynym dokumentem jaki ten samochód moze mieć i upoważnia mnie do rejestracji mojego samochodu w kazdym kraju.
Dla sprawdzenia pytałam w niemieckim urzedzie i nie ma problemu.
Wracam do kraju i w piątek mam zamiar udac sie po raz kolejny do urzedu z tymi samymi dokumentami co ostatnio i probowac rejestrowac moj samochód ktory juz od 4 m/cy stoi w garazu, bo pewnie jakis pan sie nie douczył. Czy jestescie państwo w stanie podać mi podstawe prawną, na jakiej moge sie oprzec, jesli ktos znowu bedzie twierdził, ze moje dokumenty są niewystarczające.

Przygotuj sobie pismo do wydziału komunikacji w razie odmowy żeby ci taki fakt potwierdzili i podali powód ,wtedy możesz się od tego odwołać do Starosty.

mam ten sam problem z rejs. kupionego w niemczech samochodu od żołnierza brytyjskiego czy ktoś by mógł mi pomóc , z góry dziękuje

Powrót