Problem z reklamacją, Poczta Polska

• Autor wątku Autor wątku Ejzen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

Ejzen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam! Mam problem z Pocztą Polską. Na początku nakreślę całą sytuację. W czwartek około godziny 12 z Płocka do Gdańska została nadana Paczka24 z biletami na mecz w środku (8 biletów*60 zł=480 zł). Poczta gwarantuje doręczenie przesyłki w ciągu 24 h, jeśli została nadana do godziny 15. Przeysłka zamiast przyjść w piątek o 12, przyszła w poniedziałek o 17, gdzie mecz był w sobotę, więc bilety stały się bezwartościowe. Napisałem reklamację, po miesiącu została rozpatrzona i otrzymałem wiadomość, że mam rację, usługa została wykonana niepoprawnie i należy mi się rekompensata w wysokości dwukrotnej ceny opłaty za przesyłkę, czyli 25 zł. Czy mam szansę na większe odszkodowanie po odwołaniu? Przesyłka nie została ubezpieczona, a jej wartość nie była zadeklarowana i nie wiem, czy należy się te 100 zł opisane w regulaminie, czy nie dotyczy to mojego przypadku. Z góry dziękuję za wyjaśnienie mi tej kwestii.

Wg paragrafu 16 regulaminu usługi - nie. (Maksymalnie) 100 zł należałoby się w przypadku uszkodzenia, a nie w przypadku nienależytego wykonania usługi.

3. Poczta Polska odpowiada za niewykonanie lub nienależyte wykonanie usługi w zakresie określonym
w ust. 6 i 8, chyba że niewykonanie lub nienależyte jej wykonanie:
3) jest wynikiem rażącego niedbalstwa Poczty Polskiej.

4. W przypadkach wymienionych w ust. 3, Poczta Polska ponosi odpowiedzialność w pełnej wysokości,
po udowodnieniu przez klienta zaistnienia okoliczności, o których mowa w ust. 3, wykazaniu związku
przyczynowo-skutkowego, udowodnieniu wysokości straty, którą klient poniósł oraz korzyści, które
mógłby osiągnąć, gdyby mu szkody nie wyrządzono, na zasadach określonych w Kodeksie cywilnym.
5. Usługę uważa się za nienależycie wykonaną:
1) jeżeli doręczenie przesyłki lub pozostawienie albo przekazanie zawiadomienia o podjętej próbie
doręczenia lub nadejściu przesyłki przeznaczonej do doręczenia w placówce pocztowej nastąpiło
w terminach, wskazanych w § 16 załącznika nr 1A do regulaminu, z zastrzeżeniem ust. 7 pkt 1,

Te punkty jasno wyrażają winę Poczty. Problem jednak tkwi w § 6. 1) mówi, że jeśli wartość nie przekracza 100 zł i nie zadeklaruje się wartości, to przesyłkę traktuje się jako z zadeklarowaną wartością w wysokości 100 zł. Natomiast 3) mówi o niezadeklarowanej wartości przekraczającej 100 zł, lecz z ubezpieczeniem. Mój przypadek dotyczy 3), lecz nie miałem ubezpieczenia, więc chyba bardziej podchodzi pod 1). Nie ma niestety dokładnego zapisu co do przesyłki o niezadeklarowanej wartości przekraczającej 100 zł, dlatego nie wiem, czy jest jakaś szansa na ponowną reklamację.

Moim zdaniem nie ma tu rażącego niedbalstwa.

A to, że przesyłka została dostarczona nie w 24, a w 76 godzin, przez co przesyłka stała się bezwartościowa?

A wiedzieli, że stanie się bezwartościowa po tym czasie? Myślę, że nie i w związku z tym nie można im zarzucić, że jest to rażące niedbalstwo.

Powrót