Problem z reklamacją sprzętu.

• Autor wątku Autor wątku kosodrzewina88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kosodrzewina88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Chciałbym opisać tu swój problem i zapytać was o radę.

W maju tego roku kupiłem w x-kom'ie telefon Overmax.
Z uwagi na to, iż wskaźnik baterii nie działał poprawnie (telefon rozładowywał się mając 50% baterii), oddałem go na gwarancję.

Telefon wrócił do mnie w terminie. Działał przez 30 minut, zgasł i już się nie uruchamiał.
Po raz kolejny oddałem go na gwarancję, sytuacja wyglądała analogicznie - 30 minut - zgasł - nie działa.

Wtedy w punkcie pan zaproponował reklamację z tytułu niezgodności towaru. Zaznaczyłem, że proszę o wymianę na nowy lub zwrot pieniędzy. Dostałem odpowiedź, że wyślą go do serwisu i (o ironio) znowu "naprawią", jako że reklamuje go pierwszy raz z tytułu niezgodności.
Serwis trzymał telefon prawie 40 dni, do czasu aż się o niego zacząłem upominać.

Niestety problem z wskaźnikiem baterii nie został rozwiązany. Telefon nadal nie działa poprawnie.

Chciałbym was zapytać co mam zrobić aby W KOŃCU uzyskać działający telefon, bo jestem przekonany, że serwis go nie naprawi.
Czy w takiej sytuacji mogę teraz żądać zwrotu pieniędzy?

Pozdrawiam

Sprzedawca ma 14 dni na ustosunkowanie się do reklamacji.

Temat rzeka - na forum jest setki postów na ten temat.

Jeśli nie dostałeś w tym czasie odp. znaczy to, że uznał Twoje roszczenia.

Dostałem odpowiedź, że telefon naprawią mimo, iż chciałem wymianę na nowy. A to dlatego, że to pierwsza reklamacja z tytułu niezgodności towaru.
telefon wrócił do mnie kolejny raz i nadal nie działa - stąd pytanie co teraz z tym fantem zrobić dalej?

"Sprzedawca nie ma prawa odmówić konsumentowi obniżenia ceny lub odstąpienia od umowy, jeżeli nie wywiązał się ze swych obowiązków przy pierwszym żądaniu złożonym przez konsumenta w ramach pierwszej reklamacji bądź jest to druga lub kolejna reklamacja danego towaru. Nie ma tu znaczenia, czy chodzi o tę samą, czy też inną wadę lub usterkę."

Proszę mnie poprawić jeśli źle zrozumiałem.
Skoro 1 raz oddawałem telefon na reklamację z tytułu niezgodności i towar, który do mnie wrócił ma tę samą wadę co przed oddaniem do serwisu to mogę napisać "Oświadczenie o odstąpieniu umowy" i złożyć je w punkcie gdzie kupiłem telefon?

Witam. Mam prośbę , co zrobić
Kupiłem 12.10.2014r tablet manta, tablet przelażał w kartoniku do kwietnia 2015r, wtedy zaczął być użytkowany, po kilku tygodniach pojawił się problem z ładowaniem, po podłączeniu ładowarki tablet się nie ładował, oddałem go do gwarancji-wymienili ładowarkę, po 4 tyg odebrałem tablet , działał 2-3 tyg, problem znowu się pojawił, znowu reklamacja, oddali po 2-3 tyg , znowu wymienili ładowarkę, tablet działał 2-3 tyg,i znowu nie można było go naładować. Tym razem zażądałem zwrotu pieniędzy, złożyłem stosowane oświadczenie, a że go kupiłem w Sferisie , napisali mi ,że oddali go do serwisu manata , a ci odmówili naprawy, bo napisali ,że niewłaściwe użytkowanie.
Jak nie chciałem zwrotu pieniędzy to naprawiali, a jak chciałem zwrotu kasy to już napisali ,że nie właściwie go użytkowałem( bo jaka może być filozofia w podłączeniu ładowarki)
Dziękuje za sugestie i podpowiedzi. Pozdrawiam

Powrót