problem z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku maniek1919
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

maniek1919

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mam problem polegający na tym:
zakupiłem felgi do swojego auta, przesyłka przyszła bez możliwości jej sprawdzenia UPS. Kurier mi powiedział że jak coś to mogę odesłać towar. Po rozpakowaniu wszystko wyglądało ok. Po kilku dniach pojechałem zamontowaś opony okazało się że jedna z felg jest przetoczona i brakuje w niej rantu ochronnego. W ogłoszeniu było napisane że felga naprawiana,a nie wybrakowana. Doszły do tego jeszcze dekielki do osłony śrub też są dorobione z innego materiału. W paczce miały być też emblematy ' MAE' brak. Napisałem do gościa że muszę odesłać koła, a on (kopia)"Jesli kola nie odpowiadaja to je sprzedaj dla mnie podejzana sprawa, zalozyles na auto i uzyles" i że zwrot tylko od przeciębiorstwa moę otrzymać , a on jest osobą prywatną i itp. Wysłałem mu dziś wiadomość że bedę reklamował koła, moja kopia Towar będzie reklamowany na podstawie przepisy kodeksu cywilnego, dotyczące rękojmi za wady fizyczne (art. 556-576).
- jedna felga ma stoczony rant co nie można tego nazwać naprawą a wybrakowaniem przedmiotu
-dekielki felg nie są orginalne, to doróbka co stanowi znaczną utrotę wartości -brakuje kapsli mae co było w aukcji -mam już twoje dane do wysyłki załatwiamy to czy ciągniemy to dalej
jego kopia Możesz sobie wymyślać wszelkie wady i wymyślać kodeksy i inne cuda. Wszelkie informacje był zawarte w aukcji, informacja o rancie została zawarta, dekielki tak jak mówiłem dośle, mam ostatnio małe zamieszanie leża mi na biurku i czekają na wysyłkę. Kodeks o wadach fizycznych mówi zupełnie inaczej niżeli to zinterpretowałeś. Możesz próbować podciągać pod to praktycznie wszystko nawet że polerka nie jest taka jak byś chciał. Wszelkie informacje zamieszczone w aukcji są z godne ze stanem faktycznym towaru
link do ogłoszenia Felgi Mercedes 17 5x112 mae polerowane sl cl opony (5255432426) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
za koła zapłaciłem 2250 zł plus montaż opon i chciał bym odzyskać pieniądze

maniek1919 napisał:
przesyłka przyszła bez możliwości jej sprawdzenia UPS
ale taka możliwość istnieje i wynika z przepisów prawa przewozowego (art. 74. ust. 1 zd. 2.)

Nie masz protokołu i trudno będzie Ci udowodnić, że otrzymałeś wadliwe i niezgodne z ofertą koło. Co do dekielków, sprzedawca przyznał, że ich nie wysłał, więc możesz się domagać ich wysłania.

Powrót