Problem z reklamacją

• Autor wątku Autor wątku sebastian_09
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sebastian_09

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Od jakiegoś czasu borykam się z reklamacją. Sprawa wygląda następująco. Kupiłem towar, który przed upływem 24 miesięcy złożyłem na reklamację z tytułu rękojmi. Na piśmie, które napisałem sam podałem swoje dane kontaktowe w tym adres e-mail ale word uznał to za hiperłącze i podkreślił cały adres e-mail przez co nie było widać _. Dodatkowo w sklepie wypełniałem formularz reklamacyjny sprzedawcy, na którym była rubryka z prośbą o dane do korespondencji. Tam podałem tylko mój adres zamieszkania i telefon. Po prawie 2 miesiącach zadzwoniłem do sklepu i powiedzieli, że reklamacją jest rozpatrzona negatywnie z przyczyn formalnych. Chodziło o datę stwierdzenia wady. Sprzedawca twierdzi, że wysłał odpowiedź do mnie na adres e-mail ale dostał zwrotkę, że taki adres nie istnieje. Czy w tym przypadku reklamacją powinna być rozpatrzona pozytywnie ze względu na brak odpowiedzi na reklamację w terminie? Na formularzu sprzedawcy mój adres e-mailnie był podany jako jedna z form kontaktu.

sebastian_09 napisał:
Na formularzu sprzedawcy mój adres e-mailnie był podany jako jedna z form kontaktu.
Sprzedawca nie musi korzystać ze wszystkich wskazanych przez Pana możliwości kontaktu ale jeżeli stwierdził, że dany adres nie istnieje powinien był wysłać odpowiedź na reklamację posługując się innymi danymi jeżeli nimi dysponował. Moim zdaniem można mówić o uznaniu żądania reklamacji z uwagi na brak udostępnienia odpowiedzi w ustawowym terminie 14 dni choć sytuacja jest niejednoznaczna (jednak uwaga - taki skutek opóźnienia w udostępnieniu odpowiedzi nie występuje gdy w żądaniu odstąpił Pan od umowy). Być może pomogłaby interwencja Rzecznika Konsumentów - szczególnie, że niezrozumiałym jest określenie sprzedawcy o "odrzuceniu z przyczyn formalnych" jeżeli zgłosił Pan wadę w terminie ustawowym.

Powrót